ĐORĐE MATIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST "MOMO KAPOR" Žiri saglasan da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u njihovim delima
Foto: Jovica Drobnjak

ĐORĐE MATIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST "MOMO KAPOR" Žiri saglasan da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u njihovim delima

Kultura -

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju", a odluku o tome jednoglasno je doneo eminentni žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

nagrada Momo Kapor
foto: Anja Zelić

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri izvanredna romana, tako da je bilo teško doneti odluku.

U obrazloženju žirija se navodi:

"Mnogo pre nego je roman "Niotkuda s ljubavlju" razmatran u kontekstu književne nagrade ‘Momo Kapor’, o njemu je, između ostalog, zapisano: ‘Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković’".

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

"Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom ‘provincijalci’, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog.

Đorđe Matić
foto: Jovica Drobnjak

Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u ‘Politici’ do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u ‘JAT-ovoj reviji’. Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd", zaključuje se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Momo Kapor“ će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja