"KRAJ SVETA U TRI ČINA" S MIRJANOM KARANOVIĆ: Predstavu čine tri drame, sve uloge igraju žene iz Srbije, Hrvatske i Slovenije
Foto: Dragana Udivičić

premijera

"KRAJ SVETA U TRI ČINA" S MIRJANOM KARANOVIĆ: Predstavu čine tri drame, sve uloge igraju žene iz Srbije, Hrvatske i Slovenije

Kultura -

Narednog vikenda na scenu Beogradskog dramskog pozorišta premijerno će biti izveden komad "Kraj sveta u tri čina" u režiji Selme Spahić.

Predstava je nastala po tekstovima "Pod suknjom" Kristine Kegljen, "Aktivistkinje" Katje Gorečan i "Svet zaslužuje kraj sveta" Tijane Grumić. U centru ove priče nalazi se jedna krmača koja nam se obraća našim, ljudskim jezikom, govoreći o okolnostima u kojima se rodila, živela i (uz pomoć ljudi) razmnožavala, navode autori.

Kraj sveta u tri čina
foto: Dragana Udivičić

- Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući zajedno uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u svom otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu. Otpor se ne odnosi samo na svet tekstova već i na njihovu, i našu, poziciju autora, kulturnih radnica, svesnih da zavisimo stalno od nekog (retkog) takmičenja, u ovom slučaju od rigidnih odrednica evropskog projekta. Aspekt kulturnih radnica proširen je i dokumentarnim materijalima u dijalogu s tekstom "Aktivistkinje" - navodi dramaturškinja Ivana Vuković.

Mirjana Karanović
foto: ATA images

U predstavi igraju samo žene: Mirjana Karanović, Iva Ilinčić, Bojana Stojković, Milica Stefanović ("Svet zaslužuje kraj sveta"), Katarina Bistrović Darvaš, Anđela Ramljak ("Pod suknjom"), Petja Golenc Horvat, Nina Kuclar Stiković, Rina Pleteršek, Barbara Polajnar, Milena Pučnik, Špela Setničar i Gaja Višnar ("Aktivistkinje").

Predstava će premijerno biti odigrana u subotu, 6. aprila, od 19.30 sati, na Velikoj sceni BDP, dok su reprize zakazane za nedelju i ponedeljak, 7. i 8. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track