MARINA ABRAMOVIĆ AKADEMIK SANU? Umetnica koja je šokirala svet nesvakidašnjim performansima napraviće PRESEDAN U OVOJ INSTITUCIJI
Foto: Profimedia

promene na vidiku?

MARINA ABRAMOVIĆ AKADEMIK SANU? Umetnica koja je šokirala svet nesvakidašnjim performansima napraviće PRESEDAN U OVOJ INSTITUCIJI

Kultura -

Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU) na zvaničnoj sednici 7. novembra primiće nove članove.

Dok se ne desi zvanično saopštenje, zasad se u javnosti pominje spisak ličnosti, a najviše pažnje privlači umetnica Marina Abramović, koja se izdvaja za odeljenje umetnosti.

Marina Abramović, Muzej savremene umetnosti, Izložba Čistač
foto: Bojana Janjić/MSUB

Razmatranje njenog članstva predstavlja pravi presedan u istoriji ove institucije, budući da je ona predložena kao umetnik koji se bavi performansom. Njeni nastupi neretko su izazivali kontroverze i oprečna mišljenja, ali i divljenje i veliki uspeh širom sveta.

Marina je slikarstvo zamenila bodi artom, u kom koristi bol, pokret, mimiku i gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana. Iscrpljivanje tela postala je osnovna karakteristika njenog performansa. Svakim nastupom ispituje granice psihofizičke izdržljivosti, a više puta je sebi tokom performansa nanela lakše telesne povrede. Dobitnica je brojnih priznanja u oblasti umetnosti.

Izložba Čistač, Marina Abramović
foto: Profimedia

Pored nje, u ovoj oblasti nezvanično se izdvaja i ime dirigenta Dejana Savića, koji ima izuzetnu umetničku biografiju. Višestruko nagrađivani pisci Milisav Savić, Vladan Matijević i Miroslav Maksimović takođe se navode kao oni koji će se boriti za svoje mesto na Odeljenju za jezik i književnost, o čemu su juče pisale i Novosti.

Podsećamo, pravo da predlažu imena imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno-nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

SANU
foto: Kurir

SANU, prema statutu, može imati ukupno 160 članova. U poslednje vreme vlada negativni trend u ovoj ustanovi, pa se svake treće godine prima oko 13 novih članova. Nova sednica omogući će da se, pored brojnog nedostatka, reši i problem starosti članova. Kako se navodi na sajtu, prosečna starost članova Akademije je 73 godine, a svega jedna četvrtina članova je mlađa od 65 godina.

Inače, SANU će se o zvaničnim kandidatima oglasiti uoči sednice, o čemu nas je obavestila PR služba ove ustanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track