"SAD ĆE KOD ZLOSTAVLJAČA ŽENA ALKOHOLIZAM I BELI NOS BITI OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST" Vedrana Rudan oštro o slučaju reditelja Matanića
Foto: ATA images

BEZ DLAKE NA JEZIKU

"SAD ĆE KOD ZLOSTAVLJAČA ŽENA ALKOHOLIZAM I BELI NOS BITI OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST" Vedrana Rudan oštro o slučaju reditelja Matanića

Kultura -

Književnica Vedrana Rudan, poznata po tekstovima bez cenzure, na svojoj internet stranici objavila je tekst u kom se raspisala o slučaju hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, koji je javno priznao da je zlostavljao koleginice.

"Pišem tekst inspirisana 'slučajem Matanić', koji će neko vreme biti 'slučaj', a onda će se gospodin Matanić vratiti na posao. Svojim će nam očaravajućim osmehom poručivati sa plakata i u spotovima kako je borac za ženska prava, takozvani 'feminista'. Trenutno se njegova ja*a tresu, uskoro će se roditi miš. Uostalom, dao je izjavu. 'Pijan i drogiran sam uznemiravao koleginice. Žao mi je, lečim se.' Slatko. Ovo još nismo čuli. Siročić se 'prijavio na lečenje'. Znate poslovicu - bolje se roditi bez ku*ca, nego dobrog advokata. Već stižu poruke podrške. Sad će kod zlostavljača žena i alkoholizam i beli nos biti olakšavajuća okolnost. Kako znam da će se sve zaboraviti? Ko će kamenom na pokajnika? Ljubi bližnjega svoga kao što je on ljubio bližnje svoje" napisala je Rudan na svom sajtu Rudan.info.

Dalibor Matanić
foto: Fadil Šarki

"Matanić nije neki divljak iz seoske birtije koji svaku ženu doživljava kao pi*ku željnu ku*ca dobroga. Gospodin je kralj hrvatske kulture. Snimio je serije... Dobio je nagrade... Sklopio je ugovore... Kad tamo... Ne znam kome se siroti Matanić zamerio pa ga ovako razapinju na krst. Zašto on, zašto on? Brani se 'bolešću'. Nepotrebno. Mogao je da ćuti dok frka ne prođe. Jadni Matanić postao je 'meta' zato jer je se od 'kulturnjaka' ne očekuje da se ponašaju kao hrvatski sabornici, generali i 'dragovoljci', nepoznati kućni zlostavljači. 'Kulturnjaci' moraju biti kulturni. Kad nisu, onda se izglasa pravilnik pa postanu ma koliko na poslu štipkali, psovali, vređali i je*ali", dodala je.

Vedrana Rudan
foto: ATA images

Podsetimo, do Matanićevog saopštenja došlo je nakon što je Večernji list objavio tekst o žrtvama koje su progovorile o neumesnim porukama koje im je slao i o neprijatnim situacijama koje je stvarao na snimanjima.

O svemu tome, regionalna filmska zajednica bruji već nedeljama.

Zbog svega je Matanić, kako piše Večernji, u martu ostao bez posla na velikoj evropskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis i predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S)

Bonus video:

06:06

EKSKLUZIVNI INTERVJU S VEDRANOM RUDAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track