"DECA I ŽIVOT SU MOJA NAJVEĆA INSPIRACIJA"! Dr Radmila Šehić predstavila osmu po redu zbirku pesama Poslala jaku poruku svima FOTO
Foto: Kurir

u dečjem kulturnom centru beograd

"DECA I ŽIVOT SU MOJA NAJVEĆA INSPIRACIJA"! Dr Radmila Šehić predstavila osmu po redu zbirku pesama Poslala jaku poruku svima FOTO

Kultura -

U Dečjem kulturnom centru Beograd u okviru programa "Klub čitalaca" je predstavljena nova knjiga "Da travku uz travku vrstam" Radmile Šehić.

- Novo štampano izdanje Dečjeg kulturnog centra Beograd krasi police Biblioteke ove ugledne gradske kuće na radost dece, ali i odraslih koji vole iskrenu i lepu poetsku reč. Pesme u knjizi prate ilustracije - crteži dece iz celog sveta nastali povodom 24. Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope" i fotografije dr Seada Šehića - saopštili su iz ove ustanove.

Radmila Šehić, dr Radmila Šehić
foto: Kurir

Autorka zbirke dr Šehić rekla je za Kurir da je ovo njena osma zbirka pesama po redu, a da inače piše 22 godine.

- Ovu knjigu predstavljam kao klicanje prirodi kako i sama nosi naziv. Mi smo svi deo prirode, kličem životu, nazdravaljam životu kroz poeziju, vodim decu kroz poetsku reč i kroz prirodu uz samu majku postojanja na izvorište. Njima to i ne treba, oni su već na izvoru, ali zahvaljujući njima povezujem i roditelje. To je nit koja povezuje i ljude tako da je ova knjiga i misionarska, po tome je specifična jer su deca iz celog sveta ponudila svoje radove meni na slobodu da biram šta želim i kojim ilustracijama da obogatim svoju zbirku - naglasila je dr Šehić.

Radmila Šehić, dr Radmila Šehić
foto: Kurir

Inače, zbirka sadrži 149 pesama što je, kako kaže autorka, simboličan broj.

- Moja prva pesma za decu "Kad mi se radi, radim" povukla je svilenu traku i svaki sledeći stih je ime nove zbirke. Pošto je 15 stihova svaka narenda knjiga ima po 15 pesama više, Knjige rastu, deca rastu i ja rastem uz njih u izgradnji svog duhovnog stanja jer svi smo mi ljudi i nije na odmet da se povremeno otvore prozori duše i da se prosvetlimo - objasnila je autorka i dodala:

- Deca su moja inspiracija, ali i čitav život kao čudo, pojava, nešto neobjašnjivo. Život u celini mene može da inspiriše, sve ono na šta mi pogled padne, da li je to leptir, cvet, kamemčić, sve zaslužuje da bude opevano. Deci, roditeljima i svetu bih poručila da nađu mir u sebi da budu duhom mirni, a telom nemirni, da budu oprostivi i da poštuju i svoj i tuđ život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track