STRANAC U SRBIJI NIKAD NIJE SAMO TUĐIN, VEĆ GOST I PRIJATELJ: Otvorena vrata našeg paviljona na jubilarnom 60. Bijenalu u Veneciji
Foto: Goran Zlatković

zvanično

STRANAC U SRBIJI NIKAD NIJE SAMO TUĐIN, VEĆ GOST I PRIJATELJ: Otvorena vrata našeg paviljona na jubilarnom 60. Bijenalu u Veneciji

Kultura -

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je danas paviljon Srbije na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji. Na izložbi koja se održava 60. put i koja će trajati do 24. novembra čuveni scenograf Aleksandar Denić boriće se za nagradu Zlatni lav zajedno s kolegama iz 88 zemalja.

Autentično

Bijenale 2024
foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

- Svako Bijenale u ovom prelepom gradu predstavlja jedinstven svetski događaj. I ovih dana u Veneciju su ponovo uprte oči svih poslenika i poštovalaca kulture. Svako od nas može biti stranac - stranac se može biti svuda, to je fenomen koji pokušavaju da rastumače umetnici iz čitavog sveta - rekla je Gojkovićeva i dodala:

- Svaka zemlja, svaki region prepoznaje i razume ovo pitanje na poseban način. Stranac u Srbiji nikada nije samo tuđin, on je i gost i prijatelj. Kao što, s druge strane, i svaki čovek postaje sam sebi stranac ako živi u svetu koji ne prepoznaje. Poučena sopstvenom istorijom, tokom koje je negovala otvorenost prema drugom, Srbija ima autentičan odgovor na pitanje ovog Bijenala. Kao ministar kulture, ovaj nastup smatram jednim od najznačajnijih dokaza naše pune posvećenosti slobodi, nezavisnosti i ljudskosti, koji se moraju braniti upravo umetnošću - naglasila je ministarka.

Zahvalnost

Paviljon Srbije ponudio je svojim autentičnim pristupom adekvatan odgovor na postavljeni zadatak, a posebnu zahvalnost Gojkovićeva je uputila Deniću i kustoskinji Kseniji Samardžiji.

Bijenale 2024
foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

- Umetnost je neophodna ne da bi ponudila utehu, već kao upozorenje, poziv na uzbunu i dokaz da se nešto mora preduzeti u odbranu čovečnosti. Izložba "Exposition Coloniale", koja ove godine predstavlja Srbiju, delo umetnika Aleksandra Denića i kustosa Ksenije Samardžije, direktno i jezgrovito odgovara na temu ovogodišnjeg Bijenala. Reč je o izuzetnoj snazi kreativnosti, o hrabrosti kritike svakodnevnih kolonizovanih oblika života i kategorija na koje smo navikli, prikazanih kroz originalnost u oblikovanju i preoblikovanju prostora i vremena. U tom smislu, ova izložba je buđenje i beskompromisno suočavanje sa dužnošću da svi zajedno naš svet osmislimo umnije i humanije - poručila je Gojkovićeva.

Vizija

Na otvaranju je govorila i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, koja je komesar ove izložbe.

Bijenale 2024
foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

- Učešće na Bijenalu je ne samo čast za svaku zemlju i njenu kulturu već i velika privilegija za umetnike koji svojim delima predstavljaju svoju zemlju na svetskoj umetničkoj sceni. Vizija kneza Pavla bila je adekvatno i dostojanstveno predstavljanje naše umetnosti svetu u okviru Bijenala. Zahvaljujući njegovom zalaganju i angažovanju, među prvima smo podigli nacionalni paviljon krajem tridesetih godina prošlog veka. U paviljonu Srbije smo tokom svih proteklih decenija imali mogućnost da prikažemo svetu bogatstvo i raznolikost naše umetnosti, kao i duboku povezanost sa internacionalnim kulturnim nasleđem - poručila je Medakovićeva.

Bijenale 2024
foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

Aleksandar Denić se u svom govoru zahvalio svima koji su predano radili na ovom veoma ambicioznom projektu, nakon čega je pozvao prisutne da pogledaju izložbu. Takođe, zahvalio se Ministarstvu kulture i Muzeju grada Beograda na velikoj podršci.

1 / 8 Foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

Otvaranju su prisustvovale ministarke kulture Crne Gore Tamara Vujović i ambasadorka Srbije Mirjana Jeremić, kao i Vuk Veličković, Uroš Đurić, Đorđe Ožbolt, glumci Vladimir Aleksić i Svetislav Bule Goncić i scenaristkinja Maja Todorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track