FILHARMONIJA U ZNAKU DŽEZA ZAJEDNO SA SJAJNIM KRKULESKIM: Počeo je da svira klarinet sa 10 godina i to zbog jednog kultnog filma
Foto: Promo

Ne propustite

FILHARMONIJA U ZNAKU DŽEZA ZAJEDNO SA SJAJNIM KRKULESKIM: Počeo je da svira klarinet sa 10 godina i to zbog jednog kultnog filma

Kultura -

Beogradska filharmonija nastupa sa virtuozom na klarinetu, Stojanom Krkuleskim, u petak 10. maja u 20 sati na Kolarcu. Pod palicom Valentina Urjupina, orkestar izvodi program u znaku džeza, a na repertoaru su dela Antajla, Debisija, Šoa i Šostakoviča, navodi se u saopštenju za medije.

Beogradska filharmonija
foto: Marko Đoković

Filharmonijsku publiku očekuje uzbudljiv koncert u ritmu džeza i bugi-vugija. Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa jedan od najtalentovnijih muzičara sa našeg podneblja, Stojan Krkuleski, koji je već deset godina solo klarinetista Simfonijskog orkestra u Lucernu. Nastupa širom sveta, a imao je čast da sarađuje sa svetskim imenima poput Lahava Šanija, Marte Argerič, Danila Trifonova, Fazilom Sajem, i drugima.

Stojan će pokazati svoju virtuoznost, izdržljivost ali i tonsku suptilnost, najpre u “Rapsodiji za klarinet i orkestar” Kloda Debisija, a potom će publika čuti čuveno visoko ce4 - najviši ton koji klarinet može da proizvede, a kojim završava čuveni “Koncert za klarinet i orkestar”, Artija Šoa.

Beogradska filharmonija
foto: Marko Đoković

Raskošan koncert sa puno dobrog ritma, šarma i muzičkih majstorija, otvara „Džez simfonija“ Džordža Antajla koja kombinuje džez sa simfonijskom tradicijom. Kulminacija će biti uz birljantnu Šostakovičeva Džez svita br. 2 u kojoj će se pored uobičajenih simfonijskih instrumenata pridružiti saksofon, gitara i harmonika. Sve ulaznice za koncert su rasprodate, ali će karte za stajanje biti dostupne sat vremena uoči početka, odnosno do 19 sati na blagajni Kolarca.

Stojan Krkuleski
foto: Promo

Inspirisan filmom „The Benny Goodman Story“, Stojan Krkuleski počinje da svira klarinet sa 10 godina kao đak Muzičke škole "Mokranjac" u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Nikolića. Ubrzo shvata da će se muzikom baviti profesionalno te školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ante Grgina i na Muzičkoj akademiji grada Bazela u klasi profesora Fransoa Bende.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod priznatih solista i pedagoga kao što su Pol Majer, Mate Bekavac, Gotfrid Johanes Pokorni, Jirži Hlavač i drugi.

Od nagrada i priznanja izdvajaju se druga nagrada na prestižnom Međunarodnom takmičenju ARD u kategoriji klarinet 2012. godine u Minhenu (prva nagrada nije dodeljena) kao i prve nagrade na takmičenju Marko Fjorindo u Torinu 2011. i na takmičenju Muzičke omladine (Jeunesses Musicales) u Beogradu 2012. godine.

Kao solista, nastupao je sa Bazelskim kamernim i Bazelskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, i Simfonijskim orkestrom iz Lucerna, izvodeći dela Vebera, Nilsena, Mocarta i Pendereckog, Zigfrida Matusa i drugih kompozitora. Kao solista i kamerni muzičar nastupa širom sveta. Imao je čast da sarađuje sa dirigentima kao što su Franc Velzer-Mest, Bernard Haitink, Manfred Honek, Mihael Zanderling, Džejms Gafigan, Lahav Šani i sa renomiranim solistima od kojih se izdvajaju Marta Argerič, Danil Trifonov, Augustin Hadelih, Julija Fišer, Fazil Saj, Truls Mork, i drugi.

Od 2014. godine, Stojan Krkuleski živi u Lucernu i stalno je zaposlen kao solo klarinetista Simfonijskog orkestra u Lucernu. Aktivno se bavi pedagogijom kao asistent profesora Fransoa Bende na Muzičkoj akademiji grada Bazela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track