OVAJ FILM O LJUDIMA GURNUTIM U EKSTREME OSTVARENJE JE MOJIH DEČJIH SNOVA: Anja Tejlor-Džoj o novoj ulozi i zašto još nema VOZAČKU
Foto: EPA Bianca De Marchi

EKSKLUZIVNO

OVAJ FILM O LJUDIMA GURNUTIM U EKSTREME OSTVARENJE JE MOJIH DEČJIH SNOVA: Anja Tejlor-Džoj o novoj ulozi i zašto još nema VOZAČKU

Kultura -

Novom epskom avanturom "Furioza: Pobesneli Maks saga", iz svoje čuvene franšize, kultni reditelj Džordž Miler vraća nas u svet pustoši i ludila na točkovima, obogaćen neverovatnim kaskaderskim scenama i postapokaliptičnom dramom. Mladu Furiozu tumači glumica Anja Tejlor-Džoj, koju su poznatom učinile uloge u serijama "Minijaturista", "Birmingemska banda", "Tamni kristal: Doba otpora", ali i Netfliksov "Damin gambit".

0631547873, Damin gambit
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Rođena je 1996. u Majamiju kao najmlađa od šestoro dece. Kada je imala osam godina, iz Buenos Ajresa njena porodica se preselila u London. Anja je dve godine odbijala da govori engleski verujući da će to naterati njene roditelje da se vrate u Argentinu. U susret bioskopskoj premijeri novog ostvarenja, zakazanoj za 23. maj u distribuciji "Blic filma", Anja u ekskluzivnom intervjuu za Kurir govori o svojim iskustvima sa snimanja.

Anja Tejlor Džoj
foto: Blitz Film

Na šta ste pomislili kada ste prvi put pročitali scenario za Furiozu?

- Uvek sam verovala da određeni likovi pripadaju određenim osobama. Ako nisu za tebe, odgovornost ti je da ih pustiš da nađu pravog vlasnika. Dok sam čitala Furiozu, pomislila sam da osećam ovaj lik i znala sam da će mi doneti intenzivno iskustvo. Scenario je neverovatno detaljan, Džordž Miler je uključio ilustracije, pasuse iz knjiga, ali postoji i alhemija u pretvaranju reči u živi lik.

Anja Tejlor Džoj
foto: Blitz Film

Reditelj Džordž vas je pohvalio zbog onoga što ste doneli liku.

- Ako imate sreće da radite sa takvim autorima, morate naučiti kako da govorite njihovim jezikom, i ja sam uživala da govorim Milerovim jezikom. Naša saradnja je bila kao rast semena. Zasadite ga, pa ga svakodnevno proveravate. Ponekad ga ostavite da raste, ponekad mu dajete puno vode. I ako se to nađe na ekranu, zadovoljni ste jer znate da su vaši argumenti za to zašto bi nešto trebalo da bude u filmu bili dovoljno jaki da vas vaš univerzitetski profesor podrži.

Kako je bilo šetati svetom koji Miler konstruiše već više od četiri decenije?

- Neverovatno. Bila sam veoma fokusirana, ali sam svakodnevno osećala po više trenutaka koji bi me trgnuli iz Furiozinog uma. Pogledala bih oko sebe i pomislila kako je to sve što sam kao dete želela. Da mogu da se vratim unazad i obratim sebi kao osmogodišnjoj devojčici, da joj kažem kako će ovo biti moj legitimni posao, rekla bih joj da će joj se san ostvariti. Inače, imala sam svoj foto-aparat sa sobom sve vreme snimanja i napravila neke neverovatne fotografije. Bila sam u ekstazi tokom celokupnog procesa.

Anja Tejlor Džoj
foto: AP Fernando Llano

Na koji način ste se spremali za snimanje?

- Kada me je Džordž pitao koliko sam spremna za akcione scene, rekla sam da mogu da radim sve što mi dozvoli jer to želim. Prva stvar koju sam naučila u automobilu bilo je "juicy lift 180", da ga pod ručnom naglo rotiram za 180 stepeni. Takođe, bilo mi je veoma zanimljivo da učim da vozim motor i automobil istovremeno. U poređenju s motorom, automobil mi je bio tako bezbedan. Pomislila sam da je lako, imam oklop.

Jeste li do sada dobili vozačku dozvolu?

- Još ne. Nikada nisam na jednom mestu dovoljno dugo da bih položila vozački ispit.

Anja Tejlor Džoj
foto: Blitz Film

Kakva je bila saradnja s Krisom Hemsvortom, koji igra glavnu mušku ulogu?

- Veoma smo dobri prijatelji koji se izuzetno poštuju. Bila sam toliko uzbuđena kada sam čula da ćemo sarađivati. Ne znam koliko je uživao dok je bio četiri sata svako jutro u šminkernici, ali on je pravi borac i ne žali se. Volim da radim s ljudima koji stavljaju svoj rad ispred svega ostalog, a Kris je upravo takav glumac.

Šta biste voleli da publika izvuče iz ovog neverovatnog putovanja?

- Filmovi iz ove franšize su izuzetno zabavni, ali i upozoravajući. Ovo nije film o superherojima - ovo je film o ljudima gurnutim u ekstreme. Mislim da će kroz emocionalno putovanje unutar ovog ludog sveta publika osetiti svaku emociju pod suncem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track