PREDSTAVA ZA MLADE "SAKATI BILI SA INIŠMANA" NAJBOLJA NA MAJSKIM IGRAMA: Čačani na pozorišnom festivalu osvojili pet priznanja
Foto: promo

USPEH

PREDSTAVA ZA MLADE "SAKATI BILI SA INIŠMANA" NAJBOLJA NA MAJSKIM IGRAMA: Čačani na pozorišnom festivalu osvojili pet priznanja

Kultura -

Predstava za mlade „Sakati Bili sa Inišmana“ glumačke radionice Kulturnog centra Čačak proglašena je najboljom predstavom omladinske selekcije na 66. Majskim igrama u Bečeju.

Majske igre
foto: promo

Žiri u sastavu Hana Selimović, glumica pozorišta Atelje 212, Sanja Marković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Arpad Mesaroš, glumac Novosadskog pozorišta, u konkurenciji predstava za mlade, dodelio je mladim Čačanima još pet nagrada – priznanje za najbolju žensku ulogu dobile su ravnopravno Neda Pešić i Tijana Vranić, nagradu za najbolju mušku ulogu Luka Spasojević, nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Anđeliji Obrenović, dok je i nagrada za najbolju režiju na festivalu takođe otišla u Čačak, Dušanu Vukašinoviću i Jovani Mišković, mentorima glumačke radionice, glumcima Srpskog narodnog pozorišta.

Majske igre
foto: promo

Stručni žiri festivala na razgovoru nakon predstave podelio je svoje iznenađenje zrelošću i velikom vrednošću igre mladih glumaca koja u svakom smislu prevazilazi okvire amaterskog, te istakao da se ona očigledno temelji na vrednom radu punom poverenja između ansambla i reditelja predstave.

Prema njihovim rečima, predstava svojom vrednošću i celovitošću doseže utisak o važnosti jednog pozorišnog čina koji neretko izostaje i kada su u pitanju rezultati profesionalnih pozorišta.

Majske igre
foto: promo

Glumačka radionica Kulturnog centra Čačak postoji od 2001. godine, kao deo edukativnog programa, namenjena mladima koji žele da „otkriju magiju pozorišta“, dobiju priliku za kreativno izražavanje, emocionalni rast, razvoj kritičkog misaonog procesa, ali i bolje razumevanje sveta oko sebe kao i sebe samih.

Od 2021. godine, ovom radionicom rukovode Jovana Mišković i Dušan Vukašinović, glumci Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, čiji entuzijazam inspiriše i usmerava mlade, otvarajući vrata umetničkog izražavanja i otkrivanja vlastitih talenata. Dokaz tome su 22 nagrade koje su osvojile hit predstave za decu „Kapetanica Džun Piplfoks”, „Šećerno kraljevstvo” i “Suncokreti”, koje su nastale u njihovoj režiji.

Majske igre
foto: promo

Upravo ova Glumačka radionica predstavlja jedan od stubova novog talasa pozorišne scene Kulturnog centra u Čačku. Kao posledica ovog rada u septembru nastaje i prvi pozorišni festival mladih amaterskih i profesionalnih autora – MAPA 032. Svi zainteresovani, na konkurs festivala, mogu se prijaviti putem linka.

Majske igre su najveći takmičarski festival dečijeg i omladinskog dramskog stvaralaštva u regionu. Osnovane su samo tri godine nakon čuvenih jugoslovenskih pozorišnih igara (Sterijinog pozorja), zbog čega ih još nazivaju i „malo Sterijino pozorje“. Održavaju se već 66 godina u Bečeju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:43

Pozorište „Dadov” u novom ruhu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track