SVIRALI SMO HILJADU KONCERATA U SVETU, A SAMO JEDNOM U BEOGRADU: Burna istorija benda Emir Kusturica &The No Smoking Orchestra
Foto: Dragan Teodorović Zeko

Novo izdanje

SVIRALI SMO HILJADU KONCERATA U SVETU, A SAMO JEDNOM U BEOGRADU: Burna istorija benda Emir Kusturica &The No Smoking Orchestra

Kultura -

U klub RTS juče je predstavljena fotomonografije Dragana Teodorovića "Emir Kusturica &The No Smoking Orchestra - 25 godina".

Reprezentativno izdanje je vredan dokument koji pokazuje i dokazuje uspeh priznatog režisera Emira Kusturice sa svojim bendom. U knjizi se pored 400 fotografija nalazi i kompletna diskografija benda sa kredit listama.

Emir Kusturica
foto: Dragan Teodorović Zeko

Na promociji je, pored autora, govorio i Emir Kusturica.

- Naš bend je izmakao kulturnoj ponudi Srbije. Svirao je hiljadu koncerata u svetu, a samo jednom u Beogradu. Odbacili su nas i u Grčkoj. Zanimljivo je reći da je ovo bio bend gde se sreću dva roda umetnosti muzika i film - rekao je Kusturica.

Emir Kusturica
foto: Nikola Ristić RTS

On je objasnio da je prvi album nastao na Krfu.

- Film "Crna mačka, beli mačor" je moj jedini koji je bio blokbaster u svetu. Prvi koncert je bio pred 5.000 ljudi. Imao sam tremu i jedva sam svirao. Završilo se u Parizu i Rusiji - ispričao je reditelj.

Emir Kusturica
foto: Nikola Ristić RTS

Folklor i buntovništvo su bili osnovni sastojci koji su, uz vrhunske muzičare i urnebesan nastup, dovodili publiku do katarze. Maradona je koncerte poredio sa osećajem kada postigne gol na velikoj utakmici.

- Kad ovako retrospektivno govorim, mislim da je sudbina tog benda bila zapravo da preuzme kraj pank muzike u onom smislu u kojem je ona bila i aktivna i govorila o socijalnim, o egistencijalnim i svim drugim problemima. Jer kad uzmete muziku danas, ona jedino što ne dira to su ta žarišta iz kojih se razvija i čovek i njegova društvena zajednica. E, mi smo to radili - izjavio Emir Kusturica.

Emir Kusturica
foto: Nikola Ristić RTS

Reditelj je rekao da je "proverena glasina" da se muzikom više neće baviti, jer se vraća snimanju filmova.

Realizaciju ovog projekta podržalo je Ministarstvo kulture, a izdavač je GMR-Gane muzička radionica.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track