IZLOŽBA SLIKA ĐORĐA ĐORĐEVIĆA DŽONIJA: Živeo je u Kanadi, a slikao motive iz Srbije, a jedan se vezuje za film ZONA ZAMFIROVA
Foto: Promo

Ne propustite

IZLOŽBA SLIKA ĐORĐA ĐORĐEVIĆA DŽONIJA: Živeo je u Kanadi, a slikao motive iz Srbije, a jedan se vezuje za film ZONA ZAMFIROVA

Kultura -

Izložba slikara Đorđa Đorđevića Džonija (1941-2008) otvorena je u nedelju veče u Kući Đure Jakšića u Beogradu. Umetnik je polovinu svog stvaralaštva proveo u Kanadi, a fantastične grafike, objedinjene pod nazivom "Pogled iz daleka: Grafike slikara inspirisane maticom", izložene su u Skadarliji do 31. maja, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Đorđe Đorđević Džoni, Izložba
foto: Promo

- Dela su nastala u Torontu i imaju za inspiraciju ribu, kao simbol hrišćanstva. Publika može da vidi i Golubačku tvrđavu i Muzej Ponišavlja (Konak Malog Riste, gde je sniman film "Zona Zamfirova", op. aut), ali i Jelenu Anžujsku. Kad smo pravili ovu izložbu, birali smo grafike koje imaju veze sa Srbijom i pravoslavljem - kaže novinarka Ksenija Konić za Kurir.

Konak Malog Riste, gde je sniman film 'Zona Zamfirova'
Konak Malog Riste, gde je sniman film "Zona Zamfirova"foto: Promo

Đorđe Đorđević je tokom života izlagao na mnogim grupnim izložbama, poput Oktobarskog i Majskog salona, kao i na Zlatnom peru od 1974. do 1980. godine, ali i na samostalnim izložbama u galerijama "Singidunum" u Beogradu, "Melta" na Mljetu, Likovnoj galeriji u Pirotu, kao i u Galeriji Srpske pravoslavne crkve u Torontu.

Đorđe Đorđević Džoni, Izložba
foto: Promo

Izložba slika zamišljena je kao omaž poznatom umetniku koji je inspiraciju, iako je stvarao u Kanadi, uvek pronalazio u Srbiji i nikada nije prekidao veze sa maticom. Ideja je da obiđe i druge gradove. Iza ovog projekta stoji i sin velikog umetnika i čuveni fotograf Petar Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja