BOSANCI STIPSE: Mladencima u BiH sve češće uručuju prazne koverte

Nova moda

BOSANCI STIPSE: Mladencima u BiH sve češće uručuju prazne koverte

Ludi svet -
Kako je ispričao mladi bračni par, neprijatno su se iznenadili kada su nakon venčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih

SARAJEVO - Prazne koverte na svadbama ili drugim proslavama gde je običaj da se slavljenicima poklanja novac, za građane Bosne i Hercegovine su, posebno poslednjih godina, postale česta pojava.

Iskustva u BiH pokazala su da u proseku oko pet odsto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu da računaju na to da će uspeti da pokriju troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mesecu.

Nepisano je pravilo, da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u novčanoj protivvrednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u proseku, između 50 i 300 KM.

Kako je ispričao mladi bračni par, neprijatno su se iznenadili kada su nakon venčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.

"U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na venčanju imali 150 gostiju. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno", kaže ovaj par.

Da ovakva praksa nije uobičajena samo na venčanjima, pokazuje i primer Cazinjanke koja je ćerki organizovala proslavu prvog rođendana, a od pedesetak gostiju četvoro ih je "počastilo" praznim kovertama.

I u agencijama za organizaciju venčanja kažu da ovakvi slučajevi nisu retkost, a radi privatnosti svojih klijenata ne navode konkretne primere.

"Sve zavisi od strukture gostiju. Ako se venčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude da ispoštuju običaje, pa su spremni i da se zaduže", kažu u jednoj od ovih agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja