RODITELJI OPREZ: Tinejdžeri sve više puše alkohol!
Foto: Youtube

Ne pokušavajte

RODITELJI OPREZ: Tinejdžeri sve više puše alkohol!

Ludi svet -
Svoje sobe pretvaraju u laboratorije da bi što brže došli do stanja pijanstva

Mladi često dolaze na lude ideje, jedna od njih je svakako i pušenje alkohola, novi, ali opasan trend koji se pojavio među tinejdžerima.

Naime, svoje sobe pretvaraju u laboratorije da bi što brže došli do stanja pijanstva. Pomoću pumpi po suvom ledu prskaju alkohol i pokušavaju da udahnu isparavanja, a posledice udisanja mogu da budu i više nego opasne.

Profesor Timoti Dougerti iz Filiadelfije upozorava da isparavanja odmah idu u krvotok, potom odlaze do mozga, a ceo proces događa se veoma brzo. Zbog toga se javljaju problemi jer alkohol ide pravo u mozak čime se zaobilaze uobičajne metode kojima ga telo obrađuje.

Gejlord Lopez, direktor Toksikološkog centra Džordžija u Atlanti uporedio je udisanje alkohola sa celovečernjim opijanjem u sekundi, a time se stvaraju i rizici za predoziranje alkoholom. Ova metoda može da izazove i trovanje što može da dovede do oštećenja mozga.

Na Internetu može da se pronađe niz snimaka koji pokazuju postupak udisanja alkohola, a ovaj trend ubrzano se širi i stvara paniku kod lekara širom sveta. Opasnost leži u brzom opijanju, a nije jasno koliko ćete se opiti.

"Ne postoje studije i ne znamo kakve su dugoročne posledice, a to posebno zabrinjava", izjavila je Kirstin Hokins koja se bavi adolescentskom medicinom.

Od predoziranja alkoholom ljudski organizam se brani povraćanjem, ali u ovom slučaju alkohol zaobilazi stomak i jetru pa ne postoji delotvoran način da ga se eliminiše iz organizma. Nema načina kojim bi se utvrdila količina konzumiranog alkohola pa neki mladi posežu za ovom metodom kako bi mogli da voze dok drugi veruju da time neće u organizam uneti dodatne kalorije.

http://www.youtube.com/watch?v=KscCY7gJaQI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track