Ruski umetnik zakucao genitalije o asfalt ispred Kremlja

Protest preformans

Ruski umetnik zakucao genitalije o asfalt ispred Kremlja

Ludi svet -
Pjotr Pavlenski izveo je performans zbog apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu"

Ruski umetnik Pjotr Pavlenski izveo je performans protesta na Crvenom trgu u Moskvi gde je, potpuno nag, na pločniku ispred Kremlja svoje genitalije ekserom zakucao za asfalt.

Petrovski se razgolitio ispred Lenjinovog mauzoleja gde se bukvalno prikovao za asfalt, dok su užasnuti prolaznici posmatrali prizor. Na mesto ekscentričnog protesta ubrzo su došle policija i Hitna pomoć, koje su umetnika najpre odvele u bolnicu, a potom i u policijsku stanicu. Meta umetnikovog protesta je, kako je sam izjavio, apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu".

Ovo nije prvi put da je Petrovski pribegao ekstremnim merama protesta. On je privukao pažnju javnosti pošto je nakon hapšenja članica benda "Pusi Rajot" sebi javno zašio usta, dok je drugom prilikom uhapšen kad se ispred zgrade vlade u Sankt Peterburgu, nag obmotao bodljikavom žicom.

Danas je u Rusiji održana svečanost kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova odalo počast pripadnicima policijskih redova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track