DOMAĆICE, RADUJTE SE: Šveđani napravili posuđe koje se ne pere!

Nove tehnologije

DOMAĆICE, RADUJTE SE: Šveđani napravili posuđe koje se ne pere!

Ludi svet -
Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi

Vest koja će obradovati mnoge domaćice dolazi iz Švedske - studio za dizajn "Tomorrow Machine" proizveo je tanjire i šolje od celuloze koje ne treba nikada prati.

Studio je prototip ovog neobičnog posuđa napravio u saradnji sa istraživačkom kompanijom Innvetia i Kraljevskog instituta za tehnologijuu Stokholmu, a na zahtev švedske Federacije šumskih industrija. Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi.

Proizvod štedi resurse, a ne zahteva ni vodu ni hemikalije da bio ostao čist, ističu dizajneri. Celulozna pulpa se formira u list, a zatim se zagrevanjem oblikuje.

"Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu", kažu dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su se specijalizovale za ambalažu hrane.

Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu, tj. površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe, tanjir i šolju je dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.

Inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći u zaštiti okoline jer štedi vodu, energiju i ne zahteva upotrebu deterdženta. To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju, navode u kompaniji.

"Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale. Verujemo da je kreativnim korišćenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti", istakle su Bilkvist i Glansen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track