Spalili ga na lomači, a posle 350 godina priznali da nije kriv!
Foto: Wikipedia

Proglašen mučenikom

Spalili ga na lomači, a posle 350 godina priznali da nije kriv!

Ludi svet -
Gotovo 350 godina nakon što je osuđen i pogubljen zbog tzv. krvne kletve francuski Jevrejin Rafael Levju oslobođen je svih optužbi

FRANCUSKA - Gotovo 350 godina nakon što je osuđen i pogubljen zbog tzv. krvne kletve francuski Jevrejin Rafael Levju oslobođen je svih optužbi i proglašen mučenikom, javili su francuski mediji.

Levju je pogrešno osuđen i spaljen na lomači 1670. zbog optužbe da je ubio trogodišnjeg hrišćanskog dečaka Didiera Lemoinea kako bi njegovu krv iskoristio u verskom ritualu.

Ali više od tri veka kasnije zvaničnici Glatinjua, u istočnom distriktu Mosele, na službenu zgradu nedaleko od mesta gde je pogubljen postavili su spomen ploču i opisali ga kao mučenika kažnjenog za nešto što nije uradio. Natpis ga spominje kao "jevrejskog mučenika iz Boulajua", Levjuevog sela, koji je "optužen za ritualni zločin koji nije počinio".

Sotinak ljudi okupilo se na ceremoniji u Levjujevu čast, a gradonačelnik Glatinjju, Viktor Stalone, kazao je da sada mogu da se nastave normalni odnosi sa jevrejskom zajednicom. On je podsetio i da je njihovo mesto bilo "prokleto" od Levjuevog ubistva jer je vođa francuskih Jevreja Glatinju proglasio da nijedan njegov sunarodnik tamo ne sme da kroči.

Krvna kleveta, poznata i kao krvna optužba, naziv je za lažne tvrdnje da verske manjine, uglavnom Jevreji, ubijaju decu i njihovu krv koriste u verskim obredima. Upravo su te optužbe, uz laži o trovanju vode bile glavni izgovori za evropske pogrome Jevreja.

Još početkom 20. veka suđenja za krvne kletve vodila su se u Rusiji gdje je antisemitska propaganda hrišćane upozoravala da čuvaju decu od Jevreja, posebno u vreme praznika Paše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track