SRPKINJA BICIKLOM PREŠLA 28.000 KM: Život je kratak da ga trošim na petodnevni posao
Foto: Facebook

Putuje oko sveta, nije htela da čeka slobodan vikend

SRPKINJA BICIKLOM PREŠLA 28.000 KM: Život je kratak da ga trošim na petodnevni posao

Ludi svet -
Snežana pre dve i po godine odlučila da napusti klasičan, komforan život u Beogradu. Stan je zamenila šatorom, bisagama, kancelariju laptopom i mobilnim telefonom

Snežana Radojičić je prešla 28.000 kilometara biciklom, 10.000 vozom i 4.000 kilometara proputovala je avionom. Dve i po godine Snežana je provela po najneobičnijim destinacijama sveta, a trenutna baza joj je u Nepalu. Miruje, kaže, i piše roman o putovanjima o putu oko sveta na bicikli.

A sve je počelo kada joj je majka umrla u 59. godini. Shvatila je da je život prekratak da bi ga potrošila na petodnevni posao koji prezire zarad vikenda koji bi mogla da provede slobodna. Nije htela život u kome nije svoja.

Biciklom prešla 28.000 km
Biciklom prešla 28.000 km

Snežana živi svoj san i živi od svog sna, piše blog, izdaje stan u Beogradu i tako se izdržava na putovanjimaKada sam se jedne večeri pre otprilike četiri-pet godina zapitala: "Šta je bio moj san u životu?" shvatila da sam potpuno zaboravila šta uopšte znači reč "san". Morala sam da "prevedem" sebi tu reč, da preformulišem pitanje. "Šta sam to zaista želela dok sam još maštala i verovala da će život ispasti baš onakav kakvim sam ga zamišljala za sebe?"

Stan je zamenila šatorom, bisagama, kancelariju laptopom i mobilnim telefonom.

Shvatila da je svet divno mesto. Da su strahovi i granice samo u našim glavama. Da se snovi ostvaruju samo ako se ne odustane. Da nema lakog puta do sna. Da u dešavanjima postoji smisao koji prožima Univerzum. Da sreća počinje iz otvorenog srca i poverenja u druge.

U korejskom hramu u Lumbiniju.  Smestaj kosta 3 $ a ukljucuje tri obroka i mir

"Naučila sam da volim ljude jer su mi dali i daju toliko toga lepog na svakom koraku. Živi skromno, troši oko 10 dolara dnevno, spava u šatoru, nekada u pozajmljenim kućama. Toliko joj je, tvrdi, potrebno. I za smeštaj i za hranu. Kad joj zaškripi tu su prijatelji - jedna Škorpija koja sanja isti san, neke kompanije, mnogi dobri ljudi, kolege.... - Ljudi mi pomažu jer ih inspirišem mojom energijom, kako kažu da slede svoje snove i ne odustaju", piše Snežana.

Bila je u Kamboži gde je snimila sladoležiju usred sela.

http://www.youtube.com/watch?v=I6onBl-ZgIw

"Putovaću dokle god mi ne dosadi. To je sada moj način života. Mirujem već četiri meseca pišući knjigu i ne mogu da dočekam da ponovo krenem da putujem, da vozim kroz nove zemlje i krajeve. Kada sam završila prvi deo romana 1. januara častila sam sebe mini-turom do Lumbinija, rodnog mesta Bude i doslovno sam se preporodila za ta tri dana. Kad vam nomadski način života uđe u krv, tu nema "izlečenja".

"Ovo samo da vam se pohvalim da sam bila ispred hrama koji se nalazi na mestu gde je rođen Buda. Nema struje pa kad stigne, postavicu jos fotki", napisala je ispod fotografije.

Ne verujem da može da dosadi imati nove doživljaje svaki dan, upoznavatinove ljude, gledati nove pejzaže, saznavati nešto novo - piše u prepisci. Bila je i u Hramu tigrova.

http://www.youtube.com/watch?v=_GimqX9xFAo

Snežanu je drugu polovinu kruga oko planete - ako se računa kilometraža (40.000 km oko Ekvatora) zatekao na izlasku iz Vientiana, u Laosu. "Tim povodom častila sam sebe novom "biciklističkom" garderobom, primerenom za paklene suptropske vrućine koje su već počele", napisala je u opisu videa Snežana.

http://www.youtube.com/watch?v=CjNfAtlcZyo

"Živim na putu već pune dve i po godine i svaki dan doživljavam nešto novo. Mogu da vam pričam o tome kako me je dečko ostavio usred Albanije i kako izgleda naći se sam usred nigdine, ili kad sam ostala bez ikakvog izvora prihoda i prodavala kvas na ulicama u Taganrogu u Rusiji, mestu gde je rođen Čehov, ili kad sam letela paraglajderom iznad Kavkaza na gruzijsko-ruskoj granici, ili kad me je ljutiti Kinez napao ujutru nasrnuvši na moj šator jer je mislio da sam mu oštetila useve, ili kad sam se popela na najvišu zgradu na svetu Šangaju, ili kad su mi nevrovatno gostoljubivi Turci davali ključeve od svojih vikendica da tamo spavam, ili kad sam prešla biciklom himalajski prevoj Torung la na 5.416 metara nadmorske visine, ili kad sam u Gruziji preživela grad veličine oraha ili monsunsku oluju u Tajlandu, ili kada sam stajala na mostu koji spaja Evropu i Aziju i koji je granica dva kontinenta - jednom nogom na jednom, drugom na drugom... Mnogo je toga.

http://www.youtube.com/watch?v=I6onBl-ZgIw

Do kraja marta Snežana će pisati, a zatim planira da odleti u Peking. Nema više praznih stranica u pasošu, pa će u našoj ambasadi u Pekingu da izvadi nov. Potom u maju i aprilu planira da vozim kroz Gobi pustinju u Mongoliji i da poseti Bajkalsko jezero odakle bi se uputila u Južnu Koreju i Japan.

Mapa puta koji je prešla Snežana od 2011. do danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track