VIŠE NEMA DILEME: Evo zašto zebre imaju pruge!

Rešena misterija

VIŠE NEMA DILEME: Evo zašto zebre imaju pruge!

Ludi svet -
Ekipa naučnika došla je na ideju da analizira uzorke pruga na postojećih sedam vrsta životinja, kojima pripadaju konji, magarci i zebre, i njihovih 20 podvrsta. Sve životinje iz te porodice imaju na telu šare, koje se razlikuju po obliku

BEOGRAD - Naučnici veruju da su konačno rešili dilemu zbog čega zebre imaju crno-bele pruge, koja biologe muči otkako je Čarls Darvin izneo teoriju evolucije, i došli su do zaključka da se one na taj način brane od napada muva, koje prenose parazite i prouzrokuju razne bolesti.

Do sada je postojalo pet različitih teorija - od one da se radi o zaštiti kamuflažom, preko nagađanja da zebre prugama regulišu telesnu temperaturu, do tvrdnje da pruge zebrama služe za društvenu interakciju.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija analizirali su sve postojeće teorije i zaključili da se zebre prugama štite od muva. Po tom tumačenju, zebre su evolucijski razvile pruge kako bi se odbraniloe od neželjenog naleta muva koje prenose parazite i tako izazivaju bolesti.

Ekipa naučnika došla je na ideju da analizira uzorke pruga na postojećih sedam vrsta životinja, kojima pripadaju konji, magarci i zebre, i njihovih 20 podvrsta. Sve životinje iz te porodice imaju na telu šare, koje se razlikuju po obliku.

Potom je intenzitet i raspored tih pruga upoređen sa različitim podacima - rasporedom biljnog sveta na mestima na kojima žive te životinje, vrstama grabljivica koji ih napadaju, kao i vrstama insekata koji ih grizu.

Na kraju je zaključeno da je, statistički gledano, najjasnija povezanost između izraženih pruga i područja na kojima su najaktivniji paraziti.

Iako američki biolozi sada tvrde da su u velikoj meri sigurni da pruge zebrama služe za odvraćanje muva, nije dat odgovor na pitanje zašto muve izbegavaju pruge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track