FALSIFIKATOR: Džordž Buš kopirao portrete sa Gugla
Foto: REUTERS

FALSIFIKATOR: Džordž Buš kopirao portrete sa Gugla

Ludi svet -
Portreti nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina se tako baziraju na profilnim fotografijama tih državnika na sajtu "Vikipedija"

HJUSTON - Bivši američki predsednik Džordž Buš, koji se nakon odlaska iz Bele kuće dohvatio slikarske četkice i naslikao portrete najvećih svetskih zvaničnika, inspiraciju za ta dela nije tražio dalje od internet pretraživača Gugla, pišu britanski mediji.

Kako se navodi na blogu za umetnost i kulturu "Animal Njujork", portreti svetskih lidera koji su deo Bušove prve samostalne izložbe "Umetnost vođstva: Lična diplomatija predsednika" nisu ništa drugo do reprodukcije nekih od prvih rezultata koji se dobiju kad se na pretraživaču "Gugl imidž" ukucaju imena pomenutih svetskih lidera.

Portreti nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina se tako baziraju na profilnim fotografijama tih državnika na sajtu "Vikipedija".

"Bušove slike su bukvalno preslikane fotografije zvaničnika koje je na internetu najlakse naći", naveo je umetnik i kritičar Greg Alen.

Tako se portret avganistanskog predsednika Hamida Karzaija bazira na jednoj od prvih deset fotografija koje se pojavljuju kad se na Guglu pretražuju slike tog državnika, dok je portret bivšeg izraelskog presednika Ehuda Olmerta naslikan po uzoru na jednu fotografiju iz 2009. godine, drugu po popularnosti na Guglu.

Alen, međutim, navodi da je malo verovatno da će se Džordž Buš zbog ovih reprodukcija suočiti sa sudskim tužbama budući da je očito da je on te fotografije izmenio, "na bolje ili na gore".

"Jedna stvar je očita, a to je da on nije kriv za kršenje autorskih prava", istakao je Alen.Izložba u Predsedničkoj biblioteci i muzeju Džordža Buša u Dalasu biće otvorena ovog vikenda i trajaće do 3. juna, a među izloženim portretima biće i oni bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i tibetanskog duhovnog poglavara Dalaj Lame.

Najupečatljiviji od 20 portreta je Putinov, na kojem ruski lider ima izrazito strog izraz lica, ali Buš navodi da je njemu ipak omiljeni portret njegovog oca, Džordža Buša Starijeg.

http://www.youtube.com/watch?v=WLbAkr6XEeg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track