VELIČINA JE IPAK BITNA: Evo zašto ovu devojku ne može da ima siromašan momak
Foto: Printskrin

Bizarno

VELIČINA JE IPAK BITNA: Evo zašto ovu devojku ne može da ima siromašan momak

Ludi svet -
Ovi diskovi imaju više značenja. Oni su namenjeni i za privlačenje muža i miraza za mladinu porodicu. Muž mora osigurati kontingent goveda srazmeran veličini diska

Australijska filmska ekipa, predvođena snimateljem Abrahemom Džofeom, naišli je na najveći “nakit za usne” na svetu u udaljenim dolinama južne Etiopije.

Džoef je ispričao za Daily Mail kako je došao do ovog fascinantnog otkrića snimajući dokumentarni serijal za “Canon Australia”.

“I lokalni vodiči koji su bili sa nama ostali su zbunjeni kada smo ugledali ovu ženu”, kazao je Džofe. “Ja sam veliki obožavatelj Ginisove knjige rekorda. I odmah sam znao da sam pronašao nešto posebno čim su i lokalni meštani bili zaprepašteni.”

Ataye Eligidagne (20) verovatno ima najveći disk za usne na svetu. Obim mu je neverovatnih 59,5 cm, a prečnik 19,5 cm. Prethodni rekordni disk s ovom namenom u Ginisovoj knjizi rekorda imao je prečnik 15 cm.

Ovi diskovi su ​​tradicija među Surma ženama u tom delu Etiopije. Postoje dokazi o ženama koje nose diskove na ovim prostorima od 1896., a postupak njihove ugradnje podrazumeva vađenje dva prednja zuba iz donje vilice, a obavlja se u dobi od 15-18 godine.

Mislim da je to stvar ponosa. Veći disk, više je impresivan. Mladi ljudi pokušavaju nadmašiti jedni druge u celom svetu, ne samo ovde”, kaže Džofe.

Kod ove je djevojke istezanje usana trajalo tri godine.

“Rekla je da nije bilo bolno. Ali, kaže i kako diskovi možda neće ostati na njenim usnama zauvek. Nije sigurna ni da li će njene ćerka nositi diskove, ali će poštovati njihovu oduku”.

http://www.youtube.com/watch?v=7URY1kaNJFo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track