KAKO PREŽIVETI ATENTAT: Ako vas slučajno pojure pištoljem, evo šta da radite!
Foto: Shutterstock

Bolje da znate

KAKO PREŽIVETI ATENTAT: Ako vas slučajno pojure pištoljem, evo šta da radite!

Ludi svet -
Bivšeg američki policajac Džastin Frimen ozbiljno je shvatio pitanje šta da se radi ako ste na nečijem nišanu

Ogromna je verovatnoća da vam ovaj savet neće biti potreban. Ipak...Nije zgoreg znati šta bi trebalo da se radi u najgoroj mogućoj situaciji, kao što je recimo mogućnost da vas na ulici ili drugde juri osoba naoružana vatrenim orujem sa ciljem da vas likvidira. Na pitanje koje je na “Quora-i” postavila anonimna osoba, odgovor je stigao ni manje ni više od bivšeg američkog policajca Džastina Frimena, pisao je početkom ove godine “Business Insider”.Ovo je njegov odgovor.Ako ste na nogama, odnosno ako se krećete peške a ne motornim vozilom, logično je da ćete trčati. Bitno je međutim da to radite na pametan način. Iako će vaš prvi instinkt biti da bežite direktno od napadača, pošto je to najkraći put, ovaj instinkt je pogrešan: potrebno je da bežite tamo-vamo jer će na taj način napadaču biti mnogo teže da vas ustreli.Vodite računa da obrazac vaše kretnje ne bude jednostavni cik-cak: morate se kretati potpuno nepredvidivo pošto će vas strelac morati pratiti pištoljem i ne sme da zna gde može da vas nišanom sačeka u sledećem trenutku.Koristite se skrivanjem i zaklonom što je više moguće, a to mogu da budu stabla, zgrade, automobili, kamioni, ili bilo šta oko vas. Ubacite ih u svoj obrazac bežanja kako bi se našli između vas i napadača.

Pokušajte da se krećete u pravcu mesta na kome ćete biti sigurni. Recimo, policijske stanice, vladine ili opštinske zgrade, javnog centra koji može da poseduje privatno obezbeđenje. Ako ne, onda bilo čega drugog gde možete da osigurate svoj život, pa makar to bio i stan nepoznate osobe koji može da se zaključa. Ako vam ništa od toga ne pođe za rukom, pokušajte da nađete zaklon za dovoljno dugo vremena da pozovete policiju. Zaustavite se samo toliko da okrenete broj, i odmah nastavite da bežite. S obzirom da ćete paničiti i da ćete biti bez daha, vodite računa da kada dobijete vezu sa pripadnicima snaga reda i zakona budete vrlo kratki.Srpski prevod američke fraze bi mogao da bude “čovek/žena sa pištoljem na (lokaciji gde se nalazite)“, ali ako je već ispalio neki hitac na vas onda bi možda mogli da kažete “čovek/žena puca na mene na (vaša lokacija)“. Ako uspete ponovo da dođete do mogućnosti da sa njima pričate, ili ako niste prekinuli vezu već nastavili da držite telefon dok trčite, obavestite ih i kuda se krećete, kao i kakav tip oružja čovek ima: pištolj, lovačku, automatsku pušku…

Kada policija dođe na lice mesta, slušajte njihova dalja uputstva, ali nastavite da se krijete i da bežite. E sad, u slučaju da ste u motornom vozilu, proces je mnogo jednostavniji: ako za svojim petama imate automobil u kome se nalazi naoružani čovek koji puca na vas vozite najbrže najsigurnije moguće do najbliže policijske stanice dok istu pozivate telefonom. Naglašena je reč “sigurno” jer je neophodno da se ne slupate ako mislite da preživite.

Gledajte da svoju glavu dok vozite držite što je moguće više spuštenu, ali opet, vodite računa o bezbednosti vozila jer, kao što smo rekli, bitno je da se ne slupate. Pošto je na ovaj način mnogo teže da budete ustreljeni zbog brojnih faktora, nije neophodno da rizikujete da izgubite kontrolu nad vozilom. Ako ne znate gde se nalazi najbliža policijska stanica, pokušajte da izađete na najbliži autoput i da držite distancu ispred svog progonitelja. Šta god da radite, nikako ne zalazite u naselja, ili pokušajte da iz njih izađete, što zbog zaštite drugih ljudi što zbog svoje mogućnosti bekstva jer u rezidencijalnim prostorima postoji mnogo stvari da vas spreči da uteknete.Kao i u slučaju kretanja na nogama, slušajte sve savete koje vam daje operater policije sa kojim nemojte prekidati vezu, pošto će vas u idealnom slučaju navesti na put na kome će vas čekati snage reda.Džastin Frimen na kraju procenjuje da je policiji potrebno nekoliko minuta da se pojavi na mestu dešavanja.(Business Insider)

http://www.youtube.com/watch?v=5VcSwejU2D0#t=144

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track