(VIDEO) PARE NISU MAČJI KAŠALJ: Evo šta svakog dana držite u rukama!
Foto: Shutterstock

Nije svejedno!

(VIDEO) PARE NISU MAČJI KAŠALJ: Evo šta svakog dana držite u rukama!

Ludi svet -
Za izradu novčanica koristi se pamučni ili laneni papir jer je izdržljiviji i dugovečniji od običnog

Novčanice koje svakodnevno koristimo nisu običan papir ni po vrednosti ni po sastavu - ne prave se od papira kakav se koristi za knjige, novine i slično, već od pamučnog ili lanenog papira, onog koji je napravljen ili od pamuka ili od upotrebljenog tekstila, težine od 80 do 90 grama po kvadratnom metru.

Može da se upotrebi i papir od prerađene vunene tkanine, što ima svoje prednosti; vunena vlakna sadrže keratin, a pamučna i lanena moraju da se oblože slojem organskih boja da se ne bi rastvorila u vodi.

Ovako napravljen papir je izdržljiviji i dugovečniji od običnog, napravljenog od prerađenih listova celuloznih vlakana drveta. Tajna je u polimernim vezama između ugljeničnih atoma koje u njima postoje i koje su mnogo čvršće nego uobičnoj hartiji.

Takođe, i proces kojim se od ovih materijala stvara ono što liči na hartiju je prilično složen, pa se tako na primer u njih ubrizgavaju polivinil alkohol ili želatin, kako bibili još čvršći nego što jesu i kako bi izdržali višegodišnje pa čak i višedecenijsko korišćenje.

Pogledajte kako to izgleda u praksi:

http://www.youtube.com/watch?v=fnACUyB5NNQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track