(VIDEO) ZAGONETKA NA DNU BALTIČKOG MORA: Pronađen NLO star 140.000 godina?!
Foto: Youtube

Naučnici zbunjeni

(VIDEO) ZAGONETKA NA DNU BALTIČKOG MORA: Pronađen NLO star 140.000 godina?!

Ludi svet -
Objekat je izgleda veoma veoma star, redak i takvo nešto ekipa nikada nije videla. Peter Lindberg smatra da bi mogao da bude iz perioda pre ledenog doba

Savršeno okrugao, pomalo izravnan objekt u obliku kupole napravljen od “kamenolike” supstance, iako nije kamena formacija u pitanju. Postoje kamene formacije koje se pojavljuju na površini objekta. Sa toga je uzorak uzet na drugoj ekspediciji, a ne sa samog okruglog objekta.

"To nije objekat koji je napravljen u moderno vreme. Šta god da je, potiče iz ledenog doba ili perioda pre ledenog doba“, rekao je Peter Lindberg

"Objekat je stariji od 140.000 godina“, istakao je Denis Asberg.Postoje 3 objekta od interesa:1) glavna kružna anomalija od 60 metara,2) manji sekundarni objekat koji se nalazi 200 metara od 1. anomalije sa oblašću u obliku dva „prozora gotičke crkve“ i3) treća anomalija – 28 metara visok i 275 metara širok kameni izdanak sa pukotinom, koji leži oko 1.500 metara južno od kružnog objekta, direktno na drugom kraju „traga“. Tim je rekao da bi Anomalija 2 mogla biti najinteresantnija.Objekat leži otprilike na dubini od 85-90 metara u međunarodnim vodama između Švedske i Finske Uslovi na nalazištu su loši, vidljivost je slaba – 60-90 cm, nizak nivo svetla, niske temperature.“Odlomili su nekoliko delova sa velike kamene formacije na vrhu kruga, ali čini se kao da taj deo nije zaista deo većeg okruglog tela. Misli se da, ako je vulkan, materijal sa glatkom površinom mogao bi biti bazalt, a kamenje na vrhu bilo je običan kamen koji se polomio i progurao na vrh magme. Ali pošto ronioci nisu mogli ništa da vide, uzimali su uzorke sa mesta na koja su stali, a to je bilo na najvišoj tački”, rekao je Peter Lindberg.

Objekat je izgleda veoma veoma star, redak i takvo nešto ekipa nikada nije videla. Peter Lindberg smatra da bi mogao da bude iz perioda pre ledenog doba.“Kada kažem da anomalija nije kamen, mislim da to nije čvrsti blok granita ili nekog drugog “kamena” (kao Ajers kamen u Australiji). Anomalija je napravljena od nekog drugog materijala za koji ne znamo šta je, ali siguran sam da ima nekoliko drugih materijala na nalazištu, ima oko 5-10 metara gline, koja se nalazi povrh skandinavijskog kamena. Na glini se nalazi ova anomalija, a na anomaliji malo kamenje drugačije vrste”, izjavio je Stefan Hogeborn.

Lindberg je rekao da to nije metal, bar ne nijedan od onih za koje zna.Čini se da je krug prekriven veoma tankim slojem sedimenta, ali je na izvesnim lokacijama omotač deblji, skoro kao glina. Pretpostavlja se da struje mogu da uzburkaju omotač na ovoj lokaciji. Kada su ronioci zagrebali, ispod se pojavila crnkasta površina.Skoro čitava anomalija izgleda kao da je od istog materijala, osim dela litice. Tim nije siguran da li samo kamenje leži na anomaliji ili je deo nje.Površina kruga nije sasvim ravna, na nekim mestima je napuknuta. Čini se da je prekrivena nekom vrstom supstance od teškog cementa, kao mineralnog depozita. Nakon što se odlomi, unutrašnjost objekta je crna, kao vulkanski kamen, skoro očvrsnuta iznutra. Materijal je veoma čvrst, nije samo kamen, već je opisan kao “očuvani kamen”. Hogeborn to opisuje kao ugljenisani materijal.Objekatima zaobljene strane sa grubim ivicama (neglatkim).

“Kao da je neko odlomio deo planine sa ivice, kao da ste pomešali dva kalupa u jedan, a kamenje se nalazi između kalupa” – Stefan Hogeborn.

“Možemo videti ovaj fenomen na anomaliji na nekoliko različitih mesta. Obično tamo gde postoji strukturalni tuneli, pukotine i slično” – Peter Lindberg.

Dve zaobljene rupe se nalaze u krugu. Jedna je široka 30 cm, a druga oko 2 metra i okružena kvadratnom formacijom od 2×2 metra.

Na krugu se ne nalaze samo ravne formacije, tamo se nalaze i građevinske linije i kutije nacrtane na njima.Tuneli pod uglom od 90 stepeni, visine 1,5 metar i širine 3 metra urezani su u objekat.Ronioci su rekli da se “crnkast” prah zadržao na kamerama."Izgleda da je nešto veoma toplo dole, tako da se kamen istopio. Denis veruje da je ovo tačno zato što “neko kamenje izgleda kao da im je gornja strana opečena. Takođe, crnkast materijal koji izgleda kao da je iscureo daje utisak da ima nekog vida toplote dole”, rekao je Lindberg.“Površina okruglog objekta ima pukotine na nekoliko mesta od po oko 2,5-5 cm, a u tim pukotinama, izgleda kao da je iscurelo nešto poput magme…da se magma pojavila pre ledenog doba, ogulio bi je led, ali izgleda kao da je iscurilo juče”, napomenuo je Lindberg.“Kao što možete shvatiti, mnogo toga upućuje da to nije “kamena formacija”. “Pukotine kao da nisu redovne, izgleda da idu vertikalno ili horizontalno. Iza se može videti crnkasto obojen mineral sa strukturom kao kod starih drvenih dasaka”, rekao je Peter Lindberg.

Denis je rekao da bi mogao da bude vulkan, međutim, po rečima istraživača, nikada nije bilo vulkanske aktivnosti u Baltičkom moru. Takođe, objekat koji su našli ne izgleda kao vulkan zbog savršenog okruglog oblika i uglova od 90 stepeni. Peter Lindberg pak tvrdi da su pronašli vulkansku aktivnost i vulkanoliku planinu (oko 2 kilometra od anomalije) koju će pregledati na sledećoj ekspediciji.“Čitava anomalija ima tanak sloj omotača i kada su ga ronioci zagrebali crnkasta površina se pojavila ispod. Skoro cela anomalija je izgleda od istog materijala osim dela litice. Ne znamo da li kamenje samo leži na anomaliji ili je deo nje. “Skoro da nema omotača na anomaliji, samo veoma tanak sloj. Jasno se može videti struktura površine kroz omotač. Može se jasno videti boja, ali kada pređete rukom preko površine, oseti se “sluzav” sloj”.Okrugli objekat se nalazi na visokom stubu od 8 metara.

“Debljina osnove se povećava do veličine od 56 metara blizu vrha gde se susreće sa objektom. Na jednoj strani kruga, objekat se širi oko 4-6 metara od stuba. Objekat izgleda kao da nije povezan sa stubom. Postoji izvesna šupljina između gornjeg dela (kruga) i donjeg dela (osnova stuba). Izgleda kao granit, površina anomalije je napravljena od drugačijeg materijala u odnosu na stub.

http://www.youtube.com/watch?v=qmbxVKovunk

(Webtribune)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track