POPUT MITSKOG BIĆA: Pravi jednorog ubijen u Sloveniji!
Foto: Eva Klevska National Geographic Slovenia

Jedinstven

POPUT MITSKOG BIĆA: Pravi jednorog ubijen u Sloveniji!

Ludi svet -
Anomalije rogova ovog slovenačkog jednoroga su tako neuobičajene da je naučnik Boštjan Pokorni, koji je potvrdio verodostojnost životinje, rekao da nikada u životu nije video ništa slično u prirodi

Srndać ubijen u Sloveniji imao je veoma redak deformitet zbog kojeg je umesto dva imao jedan rog i ličio na jednoroga, prenosi nationalgeographic.rsU avgustu ove godine ulovio ga je jedan lovac u Celju. Veoma redak deformitet je najverovatnije uzrokovan povredom tokom perioda rasta rogova. Takve povrede su uobičajene kod jelena i često dovode do anomalija, uključujući i veoma bizarno oblikovane rogove.Anomalije rogova ovog slovenačkog "jednoroga" su tako neuobičajene da je naučnik Boštjan Pokorni, koji je potvrdio verodostojnost životinje, rekao da nikada u životu nije video ništa slično u prirodi."Kod ove vrste, samo mužjaci imaju rogove, koji su bilateralne i obično simetrične koščane strukture koje deluju kao dva rogata pršljena, tj. nastavci lobanje.", rekao je Pokorni, koji je pomoćnik direktora ekološkog i istraživačkog instituta ERICo Velenje.

"Međutim, u slučaju ovog veoma netipičnog i interesantnog mužjaka, oba roga, koja bi trebala da su odvojena, su srasla zajedno u jedan veliki rog."

Magični rogoviSrna je najrasprostranjenija vrsta jelena u Sloveniji i vlada ove zemlje vodi računa o njoj, što se vidi prema jasno postavljenim uslovima koliko životinja može biti ulovljeno svake godine.Lovac koji je ulovio "jednoroga" izabrao je ovu životinju zbog starosti i izgleda rogova. Svaki jelen može da izgubi rogove na brojne načine, a ono što ostane od rogova se naziva "šiljkom". Međutim, iz daljine, nije bilo načina da lovac zna da je ova srna imala redak deformitet, a ne šiljak, tvrdi Pokorni.Iako slovenački jednorog možda nije mitsko biće, rogovi - koji se mogu naći kod svake vrste jelena - su barem malo magični."Ćelije koje čine da rogovi rastu su jedne od najinteresantnijih ćelija poznatih čoveku.", rekao je Kip Adams, biolog divljih životinja.

Zapravo, rogovi predstavljaju najbrže rastuću koštanu formaciju poznatu kod sisara.Rogovi su napravljeni od kosti, tipično rastu i otpadaju u godišnjem ciklusu, kada su veliki rogovi stalni i izgrađeni uglavnom od keratina - iste supstance koja gradi kosu i nokte.

Životni ciklus rogovaKod mnogih vrsta jelena, duži periodi sunčeve svetlosti pokreću oslobađanje testosterona kod mužjaka, što podstiče rast rogova. Od proleća do jeseni, rogovi su sačinjeni od mekog, živog tkiva, uglavnom krvi i nerava i prekriveni su pufnastim slojem kože koja se često naziva somot.U tom periodu, rogovi su veoma osetljivi i skloni povredama, poput one koju je jednorog zadobio. "Ukoliko ih udare kola ili ih ritne drugi jelen, to može uzrokovati anomalije u rastu do kraja godine.", rekao je Adams.Kako sunčeva svetlost i nivo testosterona opadaju u jesen, rogovi se mineralizuju i pretvaraju u kost. Kada je sezonski ciklus okončan - srndaću rastu rogovi tokom zime i proleća, nakon čega ih odbacuje na jesen.Zdrav jednorogPokorni kaže da ne veruje da je defekt uticao na kvalitet života srndaća. Pre svega, već je doživeo starost, a težina životinje je bila iznad prosečne kada je bila usmrćena.Takođe je naveo da su srndaći veoma teritorijalni i uspeh u parenju se zasniva uglavnom na veličini tela i starosti mužjaka. Za razliku od drugih jelenskih vrsta, bizarna životinja ne bi morala da ukršta rogove sa drugim mužjacima.Ipak, čak i da je to morao da bude slučaj, veruje se da bi bilo koji rival bio uplašen prizorom jednoroga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track