IZVIDNICA STIGLA U ALBANIJU: Traže 150 devojaka za neženje u Bosanskom Grahovu!
Foto: Reuters

Uvoze ih sa Skadra

IZVIDNICA STIGLA U ALBANIJU: Traže 150 devojaka za neženje u Bosanskom Grahovu!

Ludi svet -
Jedan je već otišao u Albaniju, ona je dolazila ovde, svidelo joj se, samo se čeka ono najvažnije - brak. Druga dvojica još nisu krenuli prema Albaniji,

Opšina Bosansko Grahovo je jedna od retkih u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je pokrenula inicijativu za uvoz mladi kako bi zbrinuli neženje s područja svoje općine.

Duško Kuprešanin, predsednik Opšinskog veća, rekao je da je "uvoz" nevesta namenjen isključivo za one koji žive na selu i bave se poljoprivredom. Kuprešanin je rekao da je sve više momaka iznad 40 godina, a devojaka nema, budući da sve "beže” glavom bez obzira iz Bosanskog Grahova". Školuju se, nađu posao u većem gradu i više se ne vraćaju, kaže Kuprešanin.

"Kud ćeš, šta ćeš, moralo se nešto poduzeti. Moramo misliti na opstanak ove općine, jer ako se ovako nastavi, izumrijet će”, kaže on.

Dugo se razmišljalo o tome šta uraditi. Onda je Udruženje građana iz Srbiji, koje okuplja iseljenike iz Livanjskog polja, dalo predlog kako da ožive sela.

"Naime, oni su predložili da se dovedu Albanke koje su katoličke veroispovesti, koje bi se udale za naše mladoženje. Mi smo to oberučke prihvatili”, rekao je Kuprešanin. Reč je o devojkama iz Skadra, gde je omer devojaka i momaka 20:1.

"Albanke su patrijarhalno odgojene, dobre su žene i ne smeta im živeti na selu. Deca bi se odgajala u onom duhu u kojem se inače odgajaju deca na našim područjima", rekao je i dodao da su se već trojica momaka zainteresirala da po svoje buduće supruge idu do Albanije.

"Što se jednog tiče, to je skoro pa sve gotovo. On je išao u Albaniju, ona je dolazila ovde, svidelo joj se, samo se čeka ono najvažnije - brak. Druga dvojica još nisu krenuli prema Albaniji, jer nisu imali ta neka inicijalna sredstva, jer mi sanaciju troškova vršimo tek nakon sklapanja braka. Inače, nemamo neki plan koliko ih "uvesti". Po potrebi, ali imamo 150 neženja”, istakao je Kuprešanin.

Prema njegovim rečima, na području ove opšine ima oko 150 neženja s više od 25 godina.

"Mlađih bračnih parova ima vrlo malo, dece skoro nikako. Smatram da će, kad to naprave ova trojica, krenuti i drugi, jer mnogi su pomalo skeptični prema strankinjama. Naravno, hteli bi svoje domaće devojke, al šta se može”, kaže Kuprešanin.

(Dnevni list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track