Najnovije vesti

I ORANGUTAN IMA SVOJA PRAVA: Majmun Sandra dobio parnicu na sudu!

Buenos Ajres

I ORANGUTAN IMA SVOJA PRAVA: Majmun Sandra dobio parnicu na sudu!

Ludi svet
02:34h
Sandra je prvi orangutan koji je na sudu pobedio i tako dobio pravo da bude pušten iz kaveza u svoje prirodno stanište, gde će imati delimičnu slobodu

BUENOS AJRES/NJUJORK - Sud u Argentini je doneo presudu bez presedana koja štiti prava orangutana u zatočeništvu.

Sandra je prvi orangutan koji je na sudu pobedio i tako dobio pravo da bude pušten iz kaveza u svoje prirodno stanište, gde će imati delimičnu slobodu. Sud, kome su su se obratili advokati aktivista za prava životinja, procenio je da orangutan Sandra, koja živi 20 godina u zoološkom vrtu u Buenos Ajresu, iako nije čovek, ima zagarantovana prava na život i slobodu. Ova presuda, na koju uprava zoološkog vrta ima dve nedelje da uloži žalbu, je bez presedana u svetu.

Stručnjaci tvrde da ovakva presuda može da se odnosi ubuduće isključivo na životinje Sandrine vrste, zbog toga što one imaju 96 odsto genetskih sličnosti sa ljudima. Neki aktivisti za zaštitu prava životinja ipak smatraju da presuda označava prekretnicu za sve vrste u zatočeništvu.

Sud u SAD je odbacio početkom decembra zahtev aktivista za prava životinja da se zaštita ljudskih prava proširi i na šimpanze. Oni su tražili da četiri šimpanze - Tomi, Kiko, Herkul i Leo - u zatočeništvu u američkoj državi Njujork budu oslobođeni iz kaveza i pušteni u rezervat. U prvom takvom slučaju američkog pravosuđa, sud je presudio da na primate ne može da se odnosi "habeas corpus", zakon koji štiti građane od nezakonitog hapšenja i utamničenja. Argentinski sud, međutim, učinio je korak dalje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...