PO BAKINOM RECEPTU: Ako ovo uradite za Novu godinu, saznaćete ko će vam biti muž
Foto: Profimedia

Magija novogodišnje noći

PO BAKINOM RECEPTU: Ako ovo uradite za Novu godinu, saznaćete ko će vam biti muž

Ludi svet -
Svaka devojka u nekom trenutku poželi da zna ko će biti njen budući muž, a postoji recept starih baka koji navodno to može i da vam otkrije

Prema priči naših starih, ima načina kako da izvedete ono čemu stremite, čak i u novogodišnjoj noći.

Sve što treba da uradite jeste da se pridržavate onoga što je zapisano u “starim knjigama” ili se pak prenosilo s kolena na koleno. Izgleda lako, zar ne?

Dakle, na vama je da verujete ili ne verujete, baš kao i to da li ćete isprobati ono što je nama otkrila 78-godišnja baka Mileva iz Mirijeva, poznata po nesebičnom deljenju saveta čitavom komšiluku.

"Mnoge sam ja priče slušala od svoje majke i njenih sestara. Ima, međutim, jedna koju sam malo docnije otkrila kad sam već bila davno sa svojim čovekom, s kojim sam evo petu deceniju, a koja se uvek pokazala nepogrešivom", objašnjava ova vedra bakica koja je na razgovor pristala tek nakon ubeđivanja svojih unuka.

"Isprobala je i moja ćerka i njene drugarice… Ne biste verovali koliko je samo mojih komšinica uradilo isto. Ostalo je samo još da nateram ove dve unučice da i one isprobaju. A stvar je veoma prosta. Ispod jastuka 31. decembra treba staviti četiri karte s likovima kraljeva. Kad ustanete ujutru odmah treba da izvučete jednu kartu i ona će vam otkriti ko će vam biti, ono što mi stari volimo da kažemo - suđenik".

Napravivši malu dramsku pauzu, baka je ubrzo otkrila i na koji način znatiželjne udavače mogu razotkriti svoju dilemu.

"Ako si, na primer, izvukla “kralja pika”, suđenik će ti biti stariji. Ako izvučeš “kralja trefa”, suđenik je neko ko ima brak iza sebe. Ako je izvučena karta “kralj herc” muž će ti biti mlad, a ako je “kralj karo” suđenik će biti neko iz kruga prijatelja ili poznanika", objašnjava Mileva preporučujući svim devojkama da na ovo verovanje gledaju pre svega kao na zabavu ne opterećujući se time s kim će naposletku završiti u braku.

Baka Milevom otkrila je još neka verovanje starih vezano za magičnu novogodišnju noć.

"Možete 31. decembra da stavite ispod jastuka 12 listića papira s 12 ispisanih želja. Narednog jutra izvadite tri papirića sa željama… E, te će vam se ostvariti. Ili ono verovanje sa svećama", rekla je baka i otkrila još nešto.

"Ono sa sedam sveća različitih boja… Svaku namenite za poneku želju, tipa – ljubav, posao, zdravlje i onda ih zapalite sedam minuta pre ponoći. Dok gore naglas treba da izgovorite: “Ovaj plamen sveće svetli za moju ljubav (zdravlje, posao)” i za mesec dana videćete šta će da se dogodi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track