ZAŠTO MAČKE PREDU: Ovaj zvuk može da znači da nešto nije u redu!
Foto: Profimedia

Nova istraživanja

ZAŠTO MAČKE PREDU: Ovaj zvuk može da znači da nešto nije u redu!

Ludi svet -
Domaće mačke nisu jedine koje predu. Naime, razne divlje mačke uključujući i geparde ponekad ispuštaju ovaj specifičan zvuk

Popularno mišljenje je da mačke predu samo iz zadovoljstva, međutim novija istraživanja pokazuju da to nije slučaj. Nekoliko mačaka različitih rasa posmatrano je danima i traženi su uzroci zbog kojih dolazi do predenja.Zvuci koji mačka ispušta dok je mazimo nastaje u grkljanu. Kontrakcijom mišića grkljana i protokom vazduha dolazi do pojave ovog zvuka. Vibracije koje dovode do ovog jedinstvenog šuma nastaju ravnomernim disanjem mačke. Iako je zvuk naizgled isti kod svih mačaka, dokazano je da svaka prede na drugačiji način.

Tek rođeni mačići koriste ovu vrstu komunikacije kao sredstvo za povezivanje sa majkom. Takođe, na taj način obaveštavaju majku o mestu na kome se nalaze, kao i o tome da je sa njima sve u redu. Mačka dobija sposobnost da prede već nakon nekoliko dana nakon rođenja.Iako ovaj specifičan zvuk najčešće znači da mačka doživljava nešto prijatno, ona ovaj zvuk pravi i iz drugih razloga. Kada su povređene ili imaju bolove, one predu jer im to ublažava neprijatan osećaj. Ako primetite da vaša mačka često prede bez razloga, posavetujte se sa veterinarom!

Domaće mačke nisu jedine koje predu. Naime, razne divlje mačke uključujući i geparde ponekad ispuštaju ovaj specifičan zvuk. Fenomen nije prisutan samo kod mačaka, i neke druge životinje predu, kao na primer veverice.Naučnici i dalje nisu ustanovili kako tačno dolazi do ove pojave i postoji nekoliko različitih teorija. Poslednja koja se pokazala netačnom bila je zasnovana na protoku krvi kroz donju veliku venu mačke, koja krv vodi u srce.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track