(VIDEO) 18 godina posle smrti muža dobila je dragocen poklon
Foto: Printskrin

Posle 70 godina

(VIDEO) 18 godina posle smrti muža dobila je dragocen poklon

Ludi svet -
Vojnu pločicu je detektorom za metal prošlog leta pronašao Francuz Fransoa Blaizot (22), bio je odlučan u tome da je pošalje na pravu adresu

Ketrin Valas iz Indijanapolisa pre 18 godina je ostala je bez supruga, američkog ratnog veterana Džima Valasa. On je 1944. godine oslobađao Francusku, gde je ostavio jedan trag, vojnu pločicu.

Vojnu pločicu posle 70 godina, detektorom za metal, prošlog leta pronašao Francuz Fransoa Blaizot (22) i odlučio je da pronađe onome kome je pripadala. Budući da je američki ratni veteran preminuo, uspomena je stigla u ruke njegovoj udovici, jedinoj osobi kojoj je ona daleko više od običnog metalnog predmeta.

"Ništa drugo ne mora da mi se dogodi u životu, ovo je najlepša stvar koja mi se ikad desila. Džim je bio tako dobra osoba", rekla je udovica.

Pomoć je potražio od Kori Gudvin, koja radi u američkoj vojnom odeljenju "Grant County Veterans Affairs". Ova posrednica je brzo pronašla pravog vlasnika, a potom i kontaktirala njegovu suprugu, Ketrin Valas. Pločica joj je vraćena uz pismo mladog Francuza.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vam vratim pločicu vašeg supruga. To je za mene način odavanja poštovanja ljudima, kakav je bio vaš suprug, a koji su došli u moju zemlju i vratili nam slobodu", napisao je Fransoa. Reakcije u porodici Džona Valasa bile su sjajne.

"Mogao je da je da bilo kome, mogao je da je proda nekom kolekcionaru, on je ipak odlučio da je vrati našoj porodici", rekla je Tanija Vajt Valas, ćerka Džona i Ketrin Valas.

http://www.youtube.com/watch?v=40bukjE28IY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track