NAUČNICI DOKAZALI: Seksisti, rasisti i nacionalisti samo trebaju dobro da se naspavaju
Foto: Profimedia

Stop diskriminaciji

NAUČNICI DOKAZALI: Seksisti, rasisti i nacionalisti samo trebaju dobro da se naspavaju

Ludi svet -
Ti stereotipi su zaista duboko ukorenjeni. Menjaju našu percepciju i odlučujemo na temelju njih čak i kada su nam namere najbolje i kada ih želimo izbeći, upozorava dr. Ksiaoking Hu

Spavanje obnavlja mozak, slaže sećanja i čini nas otpornijim na stres. Ipak, novo američko istraživanje pokazuje i da pomaže u menjanju duboko ukorenjenih predrasuda, poput onih da su žene lošije u matematici, ili da su crnci lenji.

"Ti stereotipi su zaista duboko ukorenjeni. Menjaju našu percepciju i odlučujemo na temelju njih čak i kada su nam namere najbolje i kada ih želimo izbeći" upozorava dr. Ksiaoking Hu, vođa istraživanja. Uz fotografije žena, ispitanicima su se prikazivale reči poput slikarstvo, matematika, tehnologija, ili fotografije crnaca uz "vedar, osmeh, čast"... Svaki put kada su ispitanici brzo uparili "žena nauka", ili "crnac-marljiv", zasvirao je zvuk, različit za svaki par.

Nakon što su ispitanici dremali 90 minuta, tokom kojih su im puštali jedan od ta dva zvuka, na ponovljenom testu registrovano je 50 odsto manje predrasuda. I nedelju dana nakon testa, ljudi su povezivali crnce, odnosno žene s pozitivnim osobinama.(Huffingtonpost)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track