SAN SVIH STARLETA: Udaje se u Švedskoj i postaje princeza!
Foto: Profimedia

Potekla iz srednje klase

SAN SVIH STARLETA: Udaje se u Švedskoj i postaje princeza!

Ludi svet -
Burna prošlost nove princeze, koja uključuje i obnažene fotografije za muški časopis, ne predstavlja problem za dvor

U Švedskoj je u toku bajka 21. veka. Bivša učesnica rijaliti šoua, starleta i kelnerica Sofija Helkvist, potekla iz srednje klase, udaće se 13. juna za švedskog princa Karla Filipa, koji doduše nema pretenzija na tron.

Burna prošlost nove princeze, koja uključuje i obnažene fotografije za muški časopis, ne predstavlja problem za dvor, ali je prema pisanju specijalizovane štampe kraljevska porodica od nje tražila da skine tetovaže. Helkvistova napušta funkciju čelnice dobrotvorne nevladine organizacije da bi se posvetila ulozi princeze.

U EU dvorove ima sedam zemalja. Karl Filip, vojvoda od Vermlenda, najmlađi je sin Karla XVI Gustafa, i upravo je napunio 36 godina. Nema pretenzije na tron i treći je u liniji nasleđa nakon sestre Viktorije i sestričine Estele. Brak „danas omogućava da se kraljevska porodica poveže sa narodom i da se ojača osećanje zajedništva“, rekla je istoričarka Lujza Berglund za švedsku agenciju TT.

Nova princeza je vitka i elegantna 30-godišnjakinja, uvek nasmešena, sa prepoznatljivim razmakom između prednjih zuba. Odrasla je u porodici srednje klase, sa dve sestre u malom gradu u unutrašnjosti zemlje. Nakon što je otkrivena njihova veza, švedski mediji su 2010. godine veliku pažnju posvetili njenoj prošlosti, između ostalog karijeri manekena za kupaće kostime.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Trenutak slave Helkvistova je doživela 2005. godine učešćem u rijaliti šou Rajski hotel (Paradise Hotel), a kada je imala 20 godina obnažena se slikala za švedski muški časopis. Iako je poneko možda kolutao očima zbog ovih elemenata njene prošlosti, ovo nije izazvalo ozbiljne reakcije, baš kao ni probušeni pupak. Tetovaže su izgleda osetljivije pitanje, pa je specijalizovana štampa objavila da je sa dvora od nje zatraženo da ih ukloni.

„Šteta što se i dalje priča o svemu tome“, rekla je ona za javnu švedsku televiziju SVT u dokumentarnom programu o kraljevskoj porodici, koji je emitovan u januaru. Kada je reč o „smelim“ fotogadijama, rekla je da je „to bilo pre 10 godina, a u međuvremenu sam nastavila život“.

„Ni zbog čega ne žalim. Sva ta iskustva su me oblikovala u ženu kakva sam sada“, dodala je ona, pod saučesničkim pogledom princa. Rekla je ipak da „bez sumnje danas to ne bi učinila“. Kada je počela da živi sa princom Sofija je vodila nevladinu organizaciju za siromašnu decu Južnoafričke republike, koju je osnovala 2010. godine nakon što je volontirala u više afričkih zemalja. Napustila je službu u martu da bi se posvetila ulozi princeze, što je titula koju će dobiti na dan venčanja.

Nasuprot svom zetu iz anglo-američkih finansijskih krugova Krisu O Nilu, koji je odbio titulu princa i nakon venčanja sa princezom Madlenomi nastavlja da obavlja posao u finansijama i na nekim događajima na dvoru se ne pojavljuje, Sofija je na dobrom glasu među Šveđanima. Isto važi i za Karla Filipa, zaljubljenika auto trke i slične soprtove i dizajn.

(Euractiv.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track