UKLETI TROUGAO NA JADRANSKOM MORU: Kod ostrva Vis nestaju brodovi i avioni!
Foto: Youtube

JNA sve istražila

UKLETI TROUGAO NA JADRANSKOM MORU: Kod ostrva Vis nestaju brodovi i avioni!

Ludi svet -
Najmističnije ostrvo u trouglu je Jabuka. O njoj se u Komiži od pamtiveka prepričavaju legende

Kompas jednostavno “poludi”, instrumenti se umire i postanu beskorisni, i vi se na brodu odjednom nađete potpuno bez orijentacije, opisuju ribari šta se događa u trouglu između ostrva Jabuke, Brusnika i dela komiške uvale.

To je područje je nešto poput jadranskoga Bermudskog trougla, poprište čudnih pomorskih nesreća, potonuća i nestanaka brodova.

Stari komiški ribari taj prostor zovu Vulkanski trougao, u kojem kompasi “polude” i pokazuju pogrešan smer zbog magnetskih stena od kojeg su sastavljeni Jabuka, Brusnik i deo Visa.

Dokaz da tamo “ima nečega” je osam brodskih i jedna avionska olupina u trouglu i njegovoj blizini. I mornarice iz prošlosti koje su harale tim područjem znale su za magnetna zračenja.

Još u 18. veku talijanski putopisac Alberto Fortis pisao je kako plovidba tim područjem može biti vrlo opasna jer kompasi ne pokazuju pravi smer.

Italijanska podmornica iz Prvoga svetskog rata iz nepoznatih je razloga potonula u blizini Palagruže. Izvukli su je 70-ih godina prošlog veka u saradnji s italijanskim vlastima. Svedoci tvrde kako su kosturi mornara bili neprirodno dobro očuvani i 50 godina posle potapanja.

Meštani kažu kako je sve najbolje istražila bivša JNA, ali je rezultate istrage strogo skrivala od meštana. Navodno je mornarica bivše države sve svoje četiri podmornice skrivala upravo u “trouglu” kako bi bile nevidljive radarima.

Stariji Komižanin koji je ribario tim vodama punih 50 godina, prepričava neke od nezgoda...

"Bilo je puno nesreća, brat od moga dede nestao je u jednoj takvoj. Bilo je to u vreme Austrougarske i ribari su išli da ribare put Jabuke. Nestali su i nikad ih nisu našli, iako nije bilo nikakvog nevremena tih dana. Nakon nekog vremena našli su samo breme od loze na Svetom Andriji (otok Svetac, op. a.). Sećam se po pričama da su govorili kako ih je razbio neki brod koji se izgubio.

Veruje kako su podmornice krive za mnoge ribarske havarije. Najsvežiji slučaj velike havarije bio je pre nekoliko godina. Tad su poginula dva trogirska ribara. Nestali su upravo u tom prostoru, a tela su pronađena nekoliko dana posle u jednoj viškoj uvali.

Jedan od najstarijih komiških ribara prisećao se sve je što čuo i doživeo.

"A šta sam sve doživeo, ko bi se svega setio. Jedanput smo čak sreli i kita kraj Palagruže. Kad smo se vratili i rekli, načelnik nam je rekao da smo pijani. Posle nekoliko dana tražili su ga helikopterima i našli. Znate šta ću vam reći - pre 40 godina nije bilo GPRS, radara i mobilnih telefona, nego samo busola. Kad bi došli blizu Jabuke, od nje nije bilo koristi, i tu su mogli ploviti samo stari i iskusni ribari", ispričao je on.

O Jabuci se oduvek prepričavaju legende

Najmističnije ostrvo u trouglu je Jabuka. O njoj se u Komiži od pamtiveka prepričavaju legende. Neki su nam ribari rekli kako su za vreme nevremena viđali vatrene kugle koje su kružile oko ostrva.

"Doživeo sam jednom nevreme koje nikad neću zaboraviti. Bilo je to pre sigurno pedesetak godina, ali sećam se kao da je bilo juče. Uhvatilo nas je iznenada i sevalo je na sve strane. Nijedan grom nije udrio u Jabuku, a ona je sve vreme sva svetlela. Iskre su bile oko celog ostrva, svi smo se u barci bili pripali, ali smo uspeli da pobegnemo", prepričava ovaj meštani.

Legendarni istaživač Žak Kusto želeo je pre tridesetak godina da istraži područje oko trougla. Nagađa se kako je Kusto želeo da ispita upravo magnetna zračenja u tom području. Nije uspeo jer mu je Jugoslavenska ratna mornarica zabranila istraživanje.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track