ZNATE LI KO JE KO: Umete li da razlikujete krokodila i aligatora?
Foto: Profimedia

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

ZNATE LI KO JE KO: Umete li da razlikujete krokodila i aligatora?

Ludi svet -
Iako su toliko slični da mnogi misle da je reč o istom stvorenju, krokodil i aligator se ipak značajno razlikuju. Evo kako ih možete prepoznati

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Obe ove životinje pripadaju istom redu tropskih grabljivica (Crocodylia).Obe su veoma opasne po bića koja žive u njihovoj blizini, imaju duge repove, opštre zube, kratke noge. Inteligentni su, hladnokrvni, obožavaju da plivaju, imaju vertikalne zenice koje se šire pri slabijem svetlu, zahvaljujući čemu su izvrsni lovci. Njihovi repovi su mišićavi, a iako deluju tromo – kreću se brzo.Među njima, dakle, ima mnogo sličnosti, pa ipak – krokodil i aligator su dve različite vrste. Po čemu se to razlikuju?

Najpre, krokodili imaju duže repove, u obliku slova V, a četvrti zub im viri i dok su im usta zatvorena. Mnogo su agresivniji od aligatora i mogu se naći širom sveta, dok aligatori pretežno žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.Uz to, aligatori imaju kraće i šire glave, u obliku slova U. Dok se neke vrste krokodila mogu naći u morskoj vodi, aligatore ćete stresti isključivo u slatkoj.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Šta je zapravo zapisano u takozvanom „Jevanđelju po Isusovoj ženi“?Pronađen jedan od izgubljenih delova „Epa o Gilgamešu“!UČIMO OD NjIH: Etiopsko pleme reciklira ono što moderno društvo odbacujeŠetnja Mesecom: 12 hiljada fotografija svemirske avanturePredivna priroda: Pogledajte kako je lav odbranio svog malog prijatelja – lane (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja