(VIDEO)OPTIČKA ILUZIJA KOJA VAM MOŽE SLOMITI MOZAK: Videćete zelenu i crvenu umesto crne i bele boje
Foto: Youtube/screenshot

Nije preporučeno više od 15 minuta

(VIDEO)OPTIČKA ILUZIJA KOJA VAM MOŽE SLOMITI MOZAK: Videćete zelenu i crvenu umesto crne i bele boje

Ludi svet -
Tačan razlog zbog čega ovaj trik uspeva, nije u potpunosti objašnjen, ipak ima dosta sličnosti sa famoznom plavo/scrnom ili belo/zlaznom haljinom koja je podelila internet

MekKolonov efekat je pronašao američki psiholog u Kanadi 1965. godine. Da bi ovaj trik funkcionisao, osoba treba da zuri u sliku vertikalnih i horizontalnih linija, tako da, na kraju počinje da vidi crno i belo kao zeleno i crveno. Efekti ovog trika mogu trajati i do 3 i po meseca, upozorava Tom Skot na svom Jutjub kanalu.

Da biste izveli trik, morate gledati sliku na kojoj se nalaze kocke sa horizontalnim i vertikalnim linijama crne i bele boje i potvrditi da su zaista crne i bele. Nakon toga, od vas se očekuje da gledate u dve kocke, jedna na kojoj su nacrtane crvene i crne pruge i druga na kojoj su crne i zelene, tri minuta. Subjekat ovog trika mora pregledati prvu sliku sa crnim i belim prugama još jednom.

Do tog trenutku osoba, koja se podvrgla ovom triku, bi već trebalo da uvidi da je gornji desni i donji levi ugao kocke sa vertikalnim prugama pomalo roze, dok bi gornji levi i donji desni horizontalni ugao kocke sa horizontalnim prugama trebalo da budu pomalo zelene boje.

Ali tu nije kraj, efekti ove iluzije mogu trajati neko vreme što zavisi od vežbe i iskustva. Nije preporučeno gledanje u kocke više od 15 minuta. Tačan razlog zbog čega ovaj trik uspeva, nije u potpunosti objašnjen, ipak ima dosta sličnosti sa famoznom plavo/scrnom ili belo/zlaznom haljinom koja je podelila internet.

(The Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track