PRIČA KOJA ĆE VAM GANUTI SRCE: Hvala ti što si nam bio otac i što si dozvolio da koračamo pored tebe
Foto: Facebook BLES

Poslednje zbogom

PRIČA KOJA ĆE VAM GANUTI SRCE: Hvala ti što si nam bio otac i što si dozvolio da koračamo pored tebe

Ludi svet -
Ima jedna izreka koja kaže da sve životinje idu u raj. Priča koja je pred vama dolazi iz jednog utočišta za životinje BLES

Ne znam kako da sve opišem... Još smo u stanju šoka koji nas je uzdrmao do srži...

BLES je utočište za mnoge životinje - slonove, krave, svinje, pse, mačke. Sve životinje o kojima brinemo su uključene u naš porodični život, i svaka od tih životinja nas dirne u srce kako to samo životinje umeju. Mnoge od njih dolaze ranjene, slomljene progonjene ljudskim zverstvima... Mi imamo godine iskustva, ljubavi i strpljenja da ponudimo životinjama koje dođu kod nas. Biti deo njihovog oporavka je privilegija i čast, i uz to znati da ove nekada preplašene životinje nalaze način u svojim srcima da nam veruju i da nas prihvate.

Rad u ovom utočištu nije lak. Ima kako srećnih uspona tako i tužnih padova... Juče je bio crn dan u BLES-u. Žalost koju osećamo nas preplavljuje i teško nam je da ga nosimo, iako moramo.

Prijatelji ne postoji lak način da vam saopštimo ovu vest... Somai, naš prvi slon, naš heroj, napustio je ovaj svet i pridružio se Namfon, Bon Me, Star, Sidor Jai, Somsri, Sidor Gam i Bon Lot u koračanju zelenim poljima Raja.

Ako je sudeći po položaju njegovog tela, Somai deluje kao da spava. Mislimo da je izgubio u jednom trenutku ravnotežu zbog čega je pao na lice i grudi.

Koliko smo slomljeni jer smo izgubili našeg nežnog džina, ponosni smo što je poslednjih 12 godina živeo pod našom brigom. Somai, koji je imao 68 godina, umro je prirodnom smrću, u samom srcu šume. Bio je okružen gustim žbunjem, visokim drvećem a potok sa svežom vodom nalazio se samo nekoliko metara od mesta gde je pronađen. Koliko god da je bolno kada izgubite nekog voljenog, ovo je smrt koju želimo za sve životinje o kojima brinemo. Trudimo se da im poslednji trenuci na Zemlji budu mirni i spokojni. Znam da je bio poštovan i voljen jer sam bio svedok njegovih poslednjih godina života.

Oko 40 ljudi iz sela je prisustvovalo njegovoj sahrani. MNogi od njih su bili neutešni. Dve žene su položile ruke na njega rekavši: "Bili smo zajedno toliko dugo vremena. Nije trebalo da odeš pre nas. Volimo te i dugujemo ti mnogo. Hvala ti Somai. Nikada te nećemo zaboraviti."

Nakon što su monasi blagoslovili Somain duh...

Svi smo položili cveće i voće na i oko njega izgovarajući naše lične molitve.

Položio sam 5 roze ruža - po jednu ružu za svako moje dete. Nagnuo sam se i šapnuo mu:

"Hvala ti Somai, što si mi podario nadu, mir, snagu, borbu i svetlost. Hvala što si spojio Anona i mene i što si nas vodio kroz teške trenutke u životu. Hvala ti što si bio Otac svima nama i hvala ti što si nam dozvolio da koračamo pored tebe. Voleli smo te i uvek ćemo te voleti Somai... Hvala ti."

Možda je ovo dokaz da slonovi idu u raj...

Postavili su i ćebence sa bi Somai mogao da legne na njega...

(Blesele/P.L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track