TAJNA KOVČEGA IZ 17. VEKA: Neotvorena pisma unutar njega će vam slomiti srce!
Foto: Firsttoknow

Tužno

TAJNA KOVČEGA IZ 17. VEKA: Neotvorena pisma unutar njega će vam slomiti srce!

Ludi svet -
Nekada davno, primalac paketa ili pisma morao je da plati troškove poštarine po prijemu. Zbog ovog zakona, bilo je vrlo lako odbiti neželjenu prepisku.

Simon de Brien i Maria Žermen, upravnik pošte i njegova ljubavnica u 17. veku čuvali su sva pisma koja su bila vraćena, nadajući se da će jednog dana neko doći po njih. Niko ih nije tražio, ali reči sadržane u ovim drevnim pismima sada je dat novi život.1926. godine, ogroman kovčeg pun sa hiljadama pisama doniran jemuzeju u Hagu, ali 2.600 pisama, koliko sadrži kovčeg, mnoga od njih su neotvorena, tek sada se izučavaju od strane tima akademika iz Lejdena, Oksforda i Jejla.Jedno pismo je očajno izjašnjavanje o krivici od žene koja je saznala da je trudna. Prijemnik, bogati trgovac, odbio je pismo bez da ga je i pogledao, verovatno jer je znao da se u njemu nalaze vesti da će postati otac.Još jedno pismo od druge žene napisano istom trgovcu u ime "zajedničkog prijatelja". Prijateljica je pevačica koja je otišla u Pariz gde je otkrila da je trudna. Trebao joj je novac od trgovca koji bi vratila. U odbijenom pismu, prijateljica moli za pomoć.Postoje na stotine i hiljade ovakvih srceparajućih pisama poput gore spomenutog. Zbirka sadrži pisma aristokrata, špijuna, trgovaca, izdavača, glumaca, muzičara, jedva pismenih seljaka i visoko obrazovanih ljudi. Pisma su pisana na francuskom, španskom, italijanskom, holandskom i latinskom. Evropa je u to vreme bila u toku velikih političkih previranja, mnoga pisma otkrivaju kako je to bilo biti živ za vreme rata.

Jedan čovek iz Francuske 1702. godine piše svom bratu muzičaru da ne putuje kroz Pariz jer je njegov kolega muzičar nateran da se pridruži vojsci. On je dodao upozorenje: "Ako dolaziš ovde, ne donosi svoj instriment niti bilo šta drugo."Jedna žena napisala je ljubavno pismo, prilažući odsečak papira sa golubom koji drži srce u plamenu. Ona piše: "vernost koju si mi obećao i koju sam ti ja dala svom svojom dušom." Njen ljubavnik je odbacio pismo koje je ostalo nepročitano do sada.

(First to Know)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track