(VIDEO) ODEĆA ČINI ČOVEKA? NIPSTERI: Nemački neonacisti se pretvorili u hipstere
Foto: Twitter/screenshot

PR potez

(VIDEO) ODEĆA ČINI ČOVEKA? NIPSTERI: Nemački neonacisti se pretvorili u hipstere

Ludi svet -
Magazin "Rolling Stone" nedavno je preneo priču o modno-osvešćenim neonacistima, tom prilikom nastao je i novi termin - nipster. To je kombinacija neonacista i hipstera.

Ležerni trend novina je u nemačkoj desničarskoj sceni. Pristalice ove ekstremne grupe su kompletno promenile stil oblačenja u cilju da privuku mlade i moderne birače. Duboke čizme i kombat jakne su "aut". Podsetimo, sedamdesetih godina prošlog veka, radikalna desnica je preuzela modna obeležja skinhed subkulture. A današnji rasistički trend sledi uzor hipstera. Sada se nose retro patike, platnene torbe i brade koje šalju poruku: "Nismo tako agresivni kao što mislite".

Sa opadanjem broja članova, nemačka krajnje desna partija NPD takođe je isprobala ovaj recept. Njen lider Frank Franc je pravi primer "nipstera" - on vodi računa o izgledu, ima profil na Instagramu i obožava da se slika u dobro skrojenim pantalonama pokraj jezera. Prema rečima Klausa Bajera, portparola te stranke, Francov novi stajling "uopšte nije nov, niti je politički motivisan, jer se on oblači tako već godinama".

Medijska halabuka oko nipstera članove nemačke radikalne stranke, NPD, ne uzrujava previše. Štaviše, zvaničnik Mikael Šafer pokazuje oduševljenje: „Preuzeli smo naziv nipster.“ U sličnom stilu govori njegov kolega iz stranke, Patrik Šroder: „Ako je nipster osoba koja je deo mejnstrima – onda ja u tome vidim budućnost pokreta.“ Računica funkcionera je prozirna. Moda vrbuje omladinu. A budući da većina mladih ne prihvata militantni izgled, urbani model senzibilnog eko-hipstera, odnosno nipstera, „pokretu“ izlazi u susret.

Nemaštoviti neonacisti tradicionalno kidnapiraju trendove i brendove. Ni krive ni dužne, popularne marke davno su ušle u ormare radikalne desnice. Pre nekoliko godina Autonomni nacionalisti (AN) na demonstracijama nastupaju u crnom, stavljaju kape na glavu, naočare, crne maske, potpuno imitirajući izgled anarhističnog Crnog bloka (Der Schwarze Block). Na nekim protestima nose se šik palestinski šalovi. Jedno vreme često viđene bile su majice s čuvenim "Che Guevara" motivom i neonacistima omiljenim citatom: „Patria o muerte“ – „Otadžbina ili smrt“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track