PARA IMA AKO NEMA SEKSA: Škola u Južnoj Africi uvela stipendije samo za device
Foto: Profimedia

Nagrada za čednost

PARA IMA AKO NEMA SEKSA: Škola u Južnoj Africi uvela stipendije samo za device

Ludi svet -
Gradske vlasti oblasti Utukela su se odlučile na ovaj korak zbog povećanog broja tinejdžerskih trudnoća, koje predstavljaju veliki problem za njihovu zajednicu

Gradonačelnik jednog južnoafričkog grada odlučio je da ove godine stipendira samo one učenice koje su device, jer na ovaj način želi da ohrabri i podstakne druge devojke na "potrebnost čistote, ali i posvećenosti obrazovanju".

Stipendije će biti isplaćivane sve dok devojke budu donosile potvrdu o nevinosti.

Reč je o stipendijama koje su uvedene prošle godine, a koje se dodeljuju mladim devojkama oblasti Utukela, koja se nalazi u provinciji Kva Zulu Natal, na istoku zemlje. Gradonačelnik Jabulani Mkonza svake godine dodeljuje više od 100 stipendija za nadarene srednjoškolce, ali i studente.

Za one mlade devojke koje se prijave za stipendiju, nudi se da na dobrovoljnoj osnovi urade test nevinosti, kao i da donose rezultate redovnih kontrola za vreme stipendiranja.

"Mi na ovaj način želimo da zahvalimo tim devojkama jer se čuvaju od poroka kroz te tri godine srednjoškolskog obrazovanja, dakle, sve dok ne dobiju neku diploma", kaže Mkonza.

Dakle, stipendije će biti isplaćivane sve dok devojke budu donosile potvrdu o nevinosti. Inače, gradske vlasti su se odlučile na ovaj korak zbog povećanog broja tinejdžerskih trudnoća, koje predstavljaju veliki problem za njihovu zajednicu. IStipendije samo za device pak, ima i onih kojima je ovo bizarna praksa.

"I dok verujemo da su gradonačelnikove namere dobre, ispada da tim devojkama plaćate da ostanu nevine. To je veoma diskriminirajuće", izjavio je Mfanozelve Šozi, predsjedavajući Komisije za jednakost polova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track