OVE BILJKE MOGU DA UBIJU: Kako je nastao najopasniji i najotrovniji vrt na svetu?
Foto: Profimedia

BAŠTA PUNA OTROVA

OVE BILJKE MOGU DA UBIJU: Kako je nastao najopasniji i najotrovniji vrt na svetu?

Ludi svet -
Iza zaključanih kapija bašta u Alnviku, vodiči otkrivaju mitove, legende i naučne činjenice o smrtonosnim biljkama

Na ulazu u prelepu i bujnu baštu engleskog okruga Nortamberlend ugledaćete jasan znak: na crnoj kapiji se nalaze dve table s prepoznatljivim simbolom za otrov – ljudskom lobanjom ispred ukrštenih kostiju – i rečima: „Ove biljke mogu da ubiju“, piše National Geographic.Kada uđete u vrt, a to nećete smeti da učinite bez pratnje vodiča, imaćete priliku da vidite oko stotinu ozloglašenih biljaka-ubica, a vaš vodič će brinuti o sigurnosti i više puta napomenuti da ne dodirujete i ne mirišete nijednu od njih.OsnivanjeNakon što je brat njenog supruga iznenada preminuo 1995. godine, Džejn Persi postala je vojvotkinja od Nortamberlenda, okruga na seveoistoku Engleske. S titulom je dobila i Zamak u Alviku, a ubrzo po useljenju u ovo zdanje, suprug ju je zamolio da smisli plan za uređenje bašte.

„Mislim da je pomislio: 'To će je ućutkati, samo će zasaditi nekoliko ruža i to će biti sve'“, kaže Persijeva. Međutim, ona je uradila mnogo, mnogo više...Već 1996. godine, angažovala je poznatog pejzažnog arhitektu Žaka Virca. Dvadeset godina kasnije, bašta u Alnviku se prostire na više od pet i po hektara, a godišnje je poseti više od 600.000 ljudi, zbog čega je ona najpopularnije turistička atrakcija u ovom okrugu.

Persijeva je znala da je, ukoliko želi da napravi nešto što će postati turistička atrakcija, a ne samo ukras iza kuće, potrebno da uradi nešto potpuno drugačije. Najpre je pomišljala da napravi „lekoviti“ vrt, ali je posle posete čuvenom vrtu Medičijevih odlučila da će u njenoj bašti rasti biljke koje ubijaj umesto onih koje leče. Smatrala je da je to dobar način da i decu zainteresuje za botaniku jer najmlađe, po njenom mišljenju, ne zanima od čega se prave lekovi.Jedna od vojvotkinjinih omiljenih biljaka u vrtu danas je brugmansija (Brugmansia), lepi cvet čiji su svi delovi otrovni i koja je poznata po tome što izaziva paralizu glatkih mišića, migrenu, dijareju, sušenje usta, vizuelne i auditivne halucinacije, midrijazu, cikloplegiju i smrt. Tu su još i Strychnos nux vomica, morska kudelja, kukuta, mak, kanabis, koka...SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Znate li koje je drvo najotrovnije na svetu?Jedina zemlja na svetu u kojoj postoji Ministarstvo srećePREDIVNA PLANETA: Selo u kom ne postoje ulicePOSAO IZ SNOVA: Traže se osobe za maženje pandiAVETI IZ PROŠLOSTI: Indijski grad u koji je zabranjeno ući posle zalaska sunca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track