Veštačka hrana

Truju li nas umetnim kupusom? Ne, u Kini ne prave lažni kupus! Reč je o tehnici pravljenja izložbenih modela hrane u restoranima

Ludi svet -

ISPRAVKA Videosnimak pravljenja plastičnog kupusa već šest godina se deli društvenim mrežama, uz tvrdnje da se radi o umetnoj hrani kojom “nas truju”. Tu vest je preneo i sajt kurir.rs, a raskrinkavanje.ba otkriva da se zapravo, radi o poznatoj tehnici pravljenja izložbenih modela hrane u restoranima, koji služe umesto jelovnika, korištenoj u Japanu.

Prikazivanje jelovnika pomoću plastičnih ili voštanih modela hrane (na japanskom shokuhin sampuru 食品サンプル) specifično je za japansku kulturu već dugi niz godina. Japanski restorani započeli su sa ovom praksom kako bi svoju hranu približili strancima kojima je njihova hrana nepoznata. Tako, umesto čitanja jelovnika, osoba koja dođe u restoran može zapravo da vidi hranu koja se nudi, te na taj način odabere šta želi da jede.

Slične neutemeljene tvrdnje o “sintetičkoj” ili “plastičnoj” hrani, te različite neproverene priče vezane uz hranu i prehrambenu industriju, stare su decenijama, a zahvaljujući internetu poslednjih su godina u većem zamahu nego ikad. U medijima i na društvenim mrežama se najčešće šire one o genetički modificiranoj hrani (GMO), no nisu retke ni one o "lažnoj hrani", odnosno o umetno proizvedenim namirnicama.

Dakle, jasno je da kupus i dalje raste na zemlji, te da nije tačno da nas “truju” nikakvim voštanim ili plastičnim povrćem. Umjetna hrana zaista postoji, međutim, ona se ne konzumira niti prodaje, te služi za marketinške svrhe promocije jelovnika u restoranima.

Ovako je glasila prethodna vest:

U moru lažne i bofl robe našle su se i prehrambene namirnice.

Više ne možemo biti sigurni da li je ono što kupujemo prirodno uzgajano ili modifikovano. Ali u Kini su otišli korak dalje.Dosetili su se da naprave lažni kupus. Ne znamo kakvu hemiju koriste ni da li je takav kupus za jelo, a još manje kakvog je ukusa, ali sudeći po video snimku vernog je izgleda.

Video Youtube/D. Phatinxity

Video Youtube/​mostlymozart

Bonus video:

Bonus video:

00:07

Zaboravljeni aplauz za lekare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track