Najnovije vesti

DA LI STE SUJEVERNI? Zašto se petak 13. smatra baksuznim
Foto: Shutterstock

SAZNAJTE

DA LI STE SUJEVERNI? Zašto se petak 13. smatra baksuznim

Ludi svet

Strah od petka 13. je tolikih razmera da je on čak dobio i svoje ime - paraskavedekatrijafobija je naziv za osećaj nelagodonosti povezan sa ovim danom.

Mnogi veruju da broj 13 donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri, pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 stave lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

Savršenih 12

Broj 13 se doživljavao kao nesrećan i pre Hrista. Naime, istorijski, broj 12 je smatran kao potpun, odnosno označavao je savršenstvo, dok je 13 remetio prirodni sklad. Postoji 12 meseci u godini, 12 olimpijskih bogova, 12 sati na časovniku, 12 apostola, 12 potomaka Muhameda, 12 zodijačkih znakova.

Praznoverje

Praznoverja u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas, pa tako u nekim hotelima ne postoji soba sa tim brojem, mnoge visoke zgrade "nemaju" 13. sprat, već "skačemo" direktno sa 12. na 14, a u nekim avio-kompanijama su rešili da izbace pločicu sa nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji. Drugi veruju da je sve poteklo kada je Filip IV od Francuske u petak, 13. oktobra 1307, uhapsio stotine templara. U priči "Da Vinčijev kod" Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske. Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. "Petak, trinaesti" odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja. U romanu beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi kreirao paniku na Vol stritu na petak, 13. Još jedno verovanje je da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine, kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade na Vol stritu. Dan je zapamćen kao "crni petak" i nakon toga je iznova Amerikancima ulivao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak sveta, prvenstveno u Evropu, gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

foto: Profimedia

Strah

Strah od broja 13. vezuje se i uz norveški mit o 12 bogova koji su priredili večeru na koju je došao i nepozvani, trinaesti gost. On je naveo slepog boga tame Hodera da ustreli boga veselja Baldera. Nakon što je ovaj umro, cela zemlja je bila zavijena u crno. Ovaj dan i danas izaziva strah kod mnogih ljudi, pa tako mnogi izbegavaju da važne poslove obavljaju tog dana. Broj prodatih nekretnina je u padu tokom petka, 13. Istraživanje je pokazalo da je između 2005. i 2012. bilo za 43 odsto manje transakcija na petak, 13. u odnosu na bilo koji drugi petak.

foto: Profimedia

(Foto:Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...