NISAM HTELA MUŽEVLJEVO PREZIME, PA SMO NAŠLI REŠENJE: Zbog bizarnog dogovora venčavaju se i razvode na svake TRI GODINE!
Foto: Profimedia

ko se kako preziva?

NISAM HTELA MUŽEVLJEVO PREZIME, PA SMO NAŠLI REŠENJE: Zbog bizarnog dogovora venčavaju se i razvode na svake TRI GODINE!

Ludi svet -

Iako je trend u kojem mlade zadržavaju svoja prezimena sve češći u našoj zemlji, ranije to nije bio slučaj. Podrazumevalo se da sa stupanjem u brak devojke uzimaju prezimena muževa, a postoje i države u kojima se ta tradicija održala do danas. Zakon Japana kaže da supružnici moraju da imaju isto prezime, što je jednom paru napravilo veliki problem.

Kako nisu mogli da se dogovore oko zajedničkog prezimena, muž i žena sa periferije Tokija sklopili su dogovor prema kojem se razvode i ponovo venčavaju svake tri godine, kako bi uzeli prezime onog drugog.

brak
foto: Profimedia

Ovaj japanski par odlučio je da se venča posle nekoliko meseci zabavljanja, a kada je došlo do dogovora o prezimenu, mlada je mladoženji dala do znanja da namerava da zadrži svoje prezime, što se muškarcu nikako nije dopalo. Neko vreme su se svađali oko toga, ali su onda odlučili da nisu prvi par koji ima ovaj problem i da postoji način da ga reše.

"Moj muž je mislio da žene treba da uzmu prezime svog muža. Nisam se složila sa tim, pa smo se posvađali", rekla je žena, kancelarijska radnica, nedavno za japanski list "Mainiči".

Japanka
foto: Profimedia

Buduća supruga je bila veoma frustrirana što nije mogla da zadrži svoje devojačko prezime, pa se požalila svojim prijateljima. Tada se saznalo za još jedan par sa istim problemom koji je uspeo da ga reši tako što se povremeno razvodi i ponovo venčava pod prezimenom drugog partnera. Odlučili su da isprobaju istu praksu.

Nakon što je čovek, koji radi kao državni službenik, predstavio rešenje svojoj verenici, 2016. godine su se prvi put venčali pod njegovim prezimenom. Zatim su se 2019. razveli i ponovo venčali pod mladinim prezimenom, a ovog jula već su "zakazali" novi razvod, posle kojeg mlada na venčanju planira da uzme ponovo muževo prezime.

Ipak oboje priznaju da je periodična promena prezimena donekle problematična. Muž i dalje koristi svoje prezime na poslu, ali kada su u pitanju procedure i papirologija, to može da bude zbunjujuće.

razvod, raskid
foto: Shutterstock

"Uvek sam morao da se podsećam da nosim prezime svoje žene", rekao je čovek.

Koliko god drugim ljudima ovaj aranžman izgledao komplikovano, par je rekao da je to za njih jedino prihvatljivo rešenje. Jedina druga alternativa za koju su znali je da odu u inostranstvo i da se venčaju svako pod svojim prezimenom, pre nego što se vrate kući i traže od japanskog suda da im prizna bračni status uprkos različitim prezimenima. Očigledno su mislili da je njihov put jednostavniji.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

08:00

SVAKI 4 BRAK U SRBIJI ZAVRŠI SE RAZVODOM, PREVARA GLAVNI UZROK: Stručnjak objasnio kako vara žena, a kako muškarac RAZLIKA OGROMNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja