Najnovije vesti

BRUKA NA HIMALAJIMA: Planinari i šerpasi mlatili se na 6.000 metara visne
Foto: REUTERS

BRUKA NA HIMALAJIMA: Planinari i šerpasi mlatili se na 6.000 metara visne

Ludi svet
Na putu do najvišeg planinskog vrha na svetu tri planinara i njihovi vodiči posvađali su se i potukli

KATMANDU - Tri planinara, iz Italije, Švajcarske i Velike Britanije, u nedelju su se potukla sa Šerpasima na Mont Everestu!

Zvaničnici nepalske planinske jedinice zadužene za održavanje reda potrvrdili su da ispituju okolnosti pod kojim je izbila tuča između planinara i lokalnih vodiča.

Prema rečima Dipendre Pudela iz Planinarskog odeljenja, obe strane optužuju onu drugu za izazivanje incidenta koji se odigrao na 6.000 metara nadmorske visine.

Zbog problema sa komunikacijama na planini na kojoj vladaju nemilosrdni vremenski uslovi istragu nije moguće sprovesti brzo.

Čak i za obaveštavanje policije o incidentu bilo je potrebno dosta vremena, kao i za dolazak pripadnika reda do baznog kampa, gde se sada ispituju učesnici tuče.

Pripadnike južnotibetskog naroda često kao vodiče unajmljuju oni koji žele da se popnu na najviši planinski vrh na svetu. Oni postavljaju konopce na željenoj ruti kako bi njihovi klijenti bili bezbedni tokom uspona.

„Obavešteni smo da su se naši klijenti i njihovi vodiči potukli na putu do trećeg kampa. Nemamo još sve informacije, ali naši klijenti su se spustili", rekao je Aniš Gupta, predstavnik kopmanije iz Katmandua koja je organizovala ekspediciju trojice planinara.

Prema njegovim rečima, švajcarski planinar već čeka let za Katmandu, a član tima iz Italije je u baznom kampu i moguće je da će opet pokušati da osvoji vrh visok 8.848 metara.

Više od 3.000 ljudi osvojilo je Mont Everest od 1953. godine kada su do vrha stigli Edmund Hilari i Tenzing Norgej.

Svake godine stotine planinara pokušavaju da se upišu na listu onih koji su se popeli na Krov sveta.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...