ZABRANA: Japanci ukinuli bakšiš u restoranima!
Foto: Rojters

ZABRANA: Japanci ukinuli bakšiš u restoranima!

Ludi svet -
Nakon ove odluke da osoblje restorana više ne prima napojnice, restoran će gubitak ovog “ekstra prihoda” nadoknaditi tako što će podići cene usluga za 15 posto

"Sushi Yasuda", jedan od najpoznatijih japanskih restorana u Njujorku uveo je zabranu koja je šokirala i radnike i goste.

Vlasnici restorana su odlučili da gosti više ne bi trebalo da ostavljaju bakšiš i na dnu svakog fiskalnog računa ubacili objašnjenje zbog čega su to učinili.

“Poštujući običaje u Japanu, zaposleni u našem restoranu su adekvatno plaćeni za svoj posao koji obavljaju, tako da bilo kakvu zahvalnost u obliku novca neće prihvatati. Hvala”, piše odnedavno na računima.

U prvi mah zaposleni u restoranu nisu ni primali bakšiš, već je restoran zadržavao taj “izraz zahvalnosti”, dok su zaposleni bili nagrađivani većim platama i ostalim beneficijama. Nakon ove odluke da osoblje restorana više ne prima napojnice, restoran će gubitak ovog “ekstra prihoda” nadoknaditi tako što će podići cene usluga za 15 posto.

Šta je pravi razlog? "Razlog zbog koga smo to uradili je zato što je ovo japanski restoran, a u Japanu se prosto tako radi, to je običaj", rekao je Skot Rozenberg jedan od vlasnika restorana.

Razlikovati se od drugih ne znači biti u pravu, zar ne?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track