Upoznajte najskupljeg psa na svetu

Tibetanski mastif,

Upoznajte najskupljeg psa na svetu

Ludi svet -
Nekada su bili agresivni, a danas su potpuno odani vlasniku i miroljubivi su. A jedan nastif je u Kini prodat za 1,5 miliona dolara

Tibetanski mastif, prepoznatljiv i po imenima "Pas koji se vezuje", "Pas čuvar" i "Veliki pas", najskuplji je pas na svetu. Legenda kaže da je Buda imao ljubimca baš ove rase.

Tibetanski mastif poreklom je sa Tibeta, gde je vekovima čuvao manastire i nomadska plemena. Živi i na Himalajima, ređe u drugim delovima sveta, što ga čini ekskluzivnim. Danas predstavlja statusni simbol u istočnjačkom svetu.

Psi koji žive na Tibetu su nepredvidivog ponašanja, agresivani i jako je komplikovano dresirati ih. Vaspitani su da čuvaju stada, jer su dovoljno snažni i hrabri da mogu da se suprostave jako opasnim životinjama poput vukova i leoparda. Precizna i stručna dresura ključ je njihovog vaspitanja, jer ovaj pas može vrlo lako postati opasan i po ljude.

Sredinom 19. vijeka. kraljica Viktorija je na poklon dobila tibetanskog mastifa, nakon čega je još primjeraka ove vrste uvezeno u Englesku. Tamo je rasa vremenom dovedena do savršenstva. Danas su tibetanski mastifi potpuno drugačiji - odani vlasniku i miroljubivi!

Zaštitnički je nastrojen, odmeren i pažljiv. Odan porodici, posebno deci. Svojeglav, odlučan i uporan, ali na svu sreću ima veliku želju da ugodi vlasniku. Dužina tela tibetanskog mastifa samo je malo veća od njegove visine, što ga čini četvrtastim.

Da je lep i atraktivan, to stoji. Mađutim, i dalje nam nije jasno zašto je ovaj pas poželjniji od bilo kog psa iz azila. Kao i ljudi, psi, ali i drugi ljubimci ne bi trebalo da imaju cenu.

Pre nekoliko godina, jedanaestomesečni pas ove rase prodat je u Kini za 1,5 milion dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track