Pogledajte napuštene bebe slepih miševa

Jednako slatki

Pogledajte napuštene bebe slepih miševa

Ludi svet -
Triš Vimberli se prema mladuncima ponaša kao surogat majka - drži ih u naručju i hrani mlekom iz flašice, sve dok ne ojačaju dovoljno da se vrate u divljinu

Većina ljudi slepe miševe doživljava kao jezive životinjice koje sisaju krv i zapliću se u kosu, ali istina je da bebe šišimiša mogu biti podjednako neodoljive kao i mladunci bilo koje druge vrste.

To najbolje zna Triš Vimberli, radnica australijske Klinike za slepe miševe, koja se svakodnevno brine o napuštenim jedinkama.

Prosečni radni dan Triš Vimberli uključuje hranjenje slepih miševa, proveru njihovog zdravstvenog stanja, pranje krpica u koje se uvijaju i uspavljivanje. Šišmiši su veoma bitni za održavanje ekosistema Australije, pa ne čudi što u ovoj zemlji postoji čitava klinika posvećena njima.

Naime, slepi miševi iz grupe Megachiroptera hrane se voćem i biljkama, pa omogućavaju njihovo oprašivanje raznošenjem polena.

S druge strane, pripadnici grupe Microchiroptera jedu insekte i sitne sisare, sprečavajući da se namnože. Zato se na klinici troši 1.000 dolara nedeljno za ishranu šišmiša i 8.000 za tri meseca korišćenja mašine za veš.

Triš Vimberli se prema mladuncima ponaša kao surogat majka - drži ih u naručju i hrani mlekom iz flašice, sve dok ne ojačaju dovoljno da se vrate u divljinu.

http://www.youtube.com/watch?v=bbTWWWtFFUs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track