Velika Britanija upozorava na opasnost od prisilnih brakova

Apel

Velika Britanija upozorava na opasnost od prisilnih brakova

Ludi svet -
Letnji period je vreme kada se najviše mladih ljudi, mahom devojaka, odvodi u inostrantsvo gde ih roditelji prisiljavaju na brak, upozorilo je ministarstvo unutrašnjih poslova

LONDON - Britanska Vlada pozvala je je danas prosvetne radnike, lekare i aerodromsko osoblje da budu u pripravnosti zbog porasta broja prisilnih brakova tokom letnjeg raspusta.

Letnji period je vreme kada se najviše mladih ljudi, mahom devojaka, odvodi u inostrantsvo gde ih roditelji prisiljavaju na brak, upozorilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oko 1.500 ovakvih slučajeva, od kojih je jedna trećina uključivala decu mlađu od 17 godina, prijavljeno je prošle godine britanskoj jedinici za borbu protiv prisilnih brakova.

U više od polovine tih slučajeva, žrtve su odvođene u Pakistan."Porast broja prijava zbog prisilnog braka tokom školskog raspusta je šokantan", izjavio je Džeremi Braun, ministar za prevenciju kriminala, ističući da bi tinejdžeri koji se spremaju da polažu maturu trebalo da se pripremaju za "svetlu budućnost, a ne da budu osuđeni na brak s osobom koju nikada nisu sreli i s kojom ne žele da se venčaju".

"Moja poruka mladim ljudima koji smatraju da su u opasnosti je da istupe javno - ne morate da patite u tišini. To se može sprečiti", poručio je on.

Jedinica za borbu protiv prisilnog braka počela je da deli ovog leta brošure sa informacijama potencijalnim žrtvama, pozivajući ih da se obrate policiji i aerodromskom osoblju ukoliko posumnjaju da ih odvode kako bi ih venčali bez njihovog pristanka.

Prošle godine, jedinica za borbu protiv prisilnog braka rešavala je slučajeve žrtava koje su bile odvedene u 60 zemalja, uključujući Bangladeš (11 odsto), Indiju (8 odsto) i Avganistan (2,1 odsto).

U 18 odsto slučajeva žrtve su bili muškarci.Britanska vlada je najavila prošle godine uvođenje novog zakona prema kojem će se roditelji u Engleskoj i Velsu, koji teraju svoju decu na brak, suočiti sa zatvorskim kaznama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track