ZASTRAŠUJUĆE: Dečaku parazit jede mozak!

Ameba Naegleria fowleri

ZASTRAŠUJUĆE: Dečaku parazit jede mozak!

Ludi svet -
Dečak (12) iz Floride završio je u bolnici na odeljenju intenzivne nege s parazitom koji mu jede mozak

Dečaku Zahariju Rejni (12) dijagnostikovan je primarni amebni meningoencefalitis, redak oblik meningitisa koji uzrokuje ameba Naegleria fowleri.

Dečak se sada nalazi u dečijoj bolnici u Majamiju. Njegov brat, Brendon rekao je kako je njegova porodica prvo mislila da je Zahari zaražen virusom. Ali, kada su shvatili da Zahari spava ceo dan shvatili su da mu se događa nešto mnogo gore.

"Voleo bih kad bih ga mogao dodirnuti i da ameba pređe na mene. Ali, to ne funkcioniše tako. Teško je gledati ga ovakvog", rekao je dečakov brat.

Zdravstveno odeljenje regije Glades na Floridi potvrdio je ovaj slučaj i naveo da je infekcija obično smrtonosna.

"Ovo se događa veoma retko. Ova ameba je u prirodi. Može biti bilo gde u bilo kojoj toploj vodi", rekla je Brenda Barnes.

Ameba Naegleria fowleri živi u toplim, slatkovodnim stajaćim vodama loše održavanih bazena za kupanje s malo hlora, toplim otpadnim vodama iz fabrika i u tlu, obično u letnjim mesecima, za vreme suša. U nervni sistem ulazi nakon udisanja inficirane vode, pripojivši se na njušne živce. Potom migrira u nosni živac u prednjem mozgu, gde se namnoži hranjenjem nervnim tkivom.

Nakon što su se organizmi amebe namnožili i pojeli veći deo nerva za njuh, infekcija se velikom brzinom širi na ostatak mozga. Smrt obično nastupa nakon 14 dana zbog zatajenja disajnog sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track