HAOS U RUSIJI: Putin i Medvedev u donjem vešu!
Foto: Rojters

Spornu sliku zaplenila policija

HAOS U RUSIJI: Putin i Medvedev u donjem vešu!

Ludi svet -
Na zaplenjenom platnu predsednik Putin je prikazan u tesnom slipu, kako češlja premijera Dmitrija Medvedeva, koji na sebi ima ženske gaćice i grudnjak

SANKT PETERBURG - Ruska policija je u jednoj sanktpeterburškoj galeriji kasno u ponedeljak uveče zaplenila sliku ruskog predsednika i premijera naslikanih u ženskom donjem rublju, navodeći kako je u suprotnosti sa neimenovanim zakonom.

Policija je, takođe uklonila i sliku poglavara ruske pravoslavne crkve sa torzom prekrivenim tetovažom i još dve na kojima se podsmehu izvrgavaju poslanici koji su podržali zakon o zabrani tzv. "gej propagande". Galerija, pod nazivom "Muzej moći" je smeštena u dve sobe jednog sanktpeterburškog stana. U Rusiji, inače, postoji zakon protiv vređanja vlasti, a za njegovo kršenje je propisana kazna od najviše godinu dana zatvora.

Na zaplenjenom platnu predsednik Putin je prikazan u tesnom slipu, kako češlja premijera Dmitrija Medvedeva, koji na sebi ima ženske gaćice i grudnjak. Zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga Vitalij Mironov, čije je lice na jednoj od slika u galeriji iskombinovano sa zastavom gej pokreta u bojama duge, izjavio je da su slike nepristojne i "izrazito pornografskog karaktera".

Sankt Peterburg, koji će iduće nedelje biti domaćin samita lidera zemalja iz grupe G20, je jedan od prvih ruskih gradova koji je zabranio širenje gej propagande, a sličan zakon su usvojili i poslanici ruskog parlamenta, što je izazvalo negodovanje mnogih u svetu i pozive da se bojkotuju Zimske olimpijske igre u febraru 2014. u Sočiju.

Vlasnik pomenute galerije Aleksandar Donskoj navodi da je policija zatvorila njegovu galeriju i da mu nije dala objašnjenje za uklanjanje nekih slika sa izložbe pod nazivom "Vođe". Novinarima Donskoj se požalio da čak nije dobio ni potvrdu za oduzeti novac za sitne troškove.

http://www.youtube.com/watch?v=Xuj2oNtm7hI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track