BEZ TEKSTA: Novi ciklus Beogradske filharmonije
Foto: Dragana Udovicic

Tema Šekspira, Meterlinka i Servantesa

BEZ TEKSTA: Novi ciklus Beogradske filharmonije

Pop kultura -
Ciklus "Bez teksta" muzički predstavlja poznate teme Šekspira, Meterlinka i Servantesa, sagledane kroz različite umetničke vizije velikih kompozitora 19. i 20. veka

BEOGRAD - Beogradska filharmonija u petak, 11. oktobra počinje novi ciklus "Bez teksta", inspirisan poznatim delima iz književnosti, saopštila je Filharomnija.

Prva tema koja će se "čitati" kroz muziku je Šekspirov "San letnje noći", pod upravom dirigenta Uroša Lajovica, na koncertu u petak.

Ciklus "Bez teksta" muzički predstavlja poznate teme Šekspira, Meterlinka i Servantesa, sagledane kroz različite umetničke vizije velikih kompozitora 19. i 20. veka.

Na prvom koncertu u petak Beogradska filharmonija podsetiće se magije Šekspirovog "Sna letnje noći", nudeći dva različita "čitanja" poznate komedije.

Lajovic je rekao da dela koja će biti izvedena tumače istu temu ali na različite načine. "Mendelsonova svita San letnje noći - najpoznatije delo na ovu temu genijalna je kompozicija koja spada u sam vrh simfonijskog stvaralaštva. Za razliku od ovog ultra-klasičnog dela, Šnitkeovo tumačenje Šekspirovog Sna zapravo je parodija i predstavlja jedan jako duhovit pogled na prošlost. U međuvremenu izvodimo Mendelsonov Violinski koncert koga nikada nije dosta slušati", rekao je Lajovic.

U ulozi soliste sa Beogradskom filharmonijom debitovaće Judžin Ugorski, mladi violinista ruskog porekla.

Sledeći koncert iz ciklusa "Bez teksta" zakazan je za 20. decembar, kada će Beogradska filharmonija "čitati" notno pismo Šekspirove tragedije "Romeo i Julija", pod upravom dirigenta Sebastijana Lang-Lesinga i uz violončelistkinju Maju Bogdanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja